Prof. Šuvaković: Bombardovanje SR Jugoslavije početak kraja međunarodnog prava

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Urušavanje međunarodnog prava počelo je 1999. godine bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije, a zapad nema pravo da se poziva na međunarodno pravo, jer ga upravo oni nisu poštovali – ocenio je profesor dr Uroš Šuvaković sa Katedre za sociologiju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

“Agresijom na jednu državu, prvi put tada u istoriji, bez saglasnosti Ujedinjenih nacija, bez pozivanja na Povelju sedam, unilateralnim dejstvom SAD i NATO-a oni su praktično razorili međunarodni pravni sistem, razorili UN, i oni od tada, pa do danas više nemaju nikakav moralni kredibilitet da se pozivaju na međunarodno pravo, jer su upravo oni bili ti koji su međunarodno pravo slomili, srušili” – kazao je prof. Šuvaković, na tribini “Agresija NATO na Jugoslaviju 1999. godine kao početak kraja novog svetskog poretka”.

Šuvakovićeva teza je i da je upravo 1999. godine počelo urušavanje novog svetskog poretka.

“Novi svetski poredak počeo je da se urušava već 1999. godine, jer su oni izgubili kredibilitet koji će im kasnije biti potreban, ali više neće moći da ga ostvare u mnogim slučajevima, a koji je poticao iz postojanja organizacije UN, sistema organizacije UN-a itd”.

“Nastavak ovoga je pogrom 2004. godine” – dodao je Šuvaković, podsećajući da je četiri godine kasnije jednostrano proglašena kosovska nezavisnost.

“Bez referenduma, bez izjašnjavanja, suprotno Rezoluciji 1244 UN”, dodao je, podsećajući na odluku Međunarodnog suda pravde takođe.

U 1999. godini i u američkom ratu u Iraku 2001. godine vidi “zenit američke moći”, ali posle, kako je ocenio, niza neuspelih ratova, od 2011. godine Rusija se vraća na svetsku političku scenu, na koju istovremeno stupa i Kina:

“Ne toliko vojnom moći, koju nesumnjivo ima, koliko svojim privrednim umom i otvaranjem prema svetu”.

Istovremeno ističe da je, kako on to naziva, “specijalna operacija” u Ukrajini suprotna načelu teritorijalnog integriteta, jer je time narušen teritorijalni integritet nazavisne i suvereno-priznate države.

“Međutim, tu se odmah postavlja pitanje kako na načelo teritorijalnog integriteta može da se poziva neko ko je 20 godina pre Rusije prekršio načelo teritorijalnog integriteta, a to su SAD i NATO kada su bombardovali SRJ i kada su priznali samoproglašeno Kosovo 2008 godine. Dakle, oni su ti koji su doveli u pitanje načelo teritorijalnog integriteta” – navodi Šuvaković.

Ističe da se paralela između Kosova i Ukrajine ne može praviti, kao ni po pitanju Donjecka i Luganska koji mogu da se pozovu na remedijalnu secesiju, te da bi jedina paralela mogla da se pravi između Kosova i Krima, u kontekstu pripajanja Leposavića i Leška Kosovu i Metohiji, koji pre toga nikada nisu bili deo KiM.

“Nezavisno od pravnih rasprava, ono što je izvesno i važno jeste da što pre bude uspostavljen mir i da taj mir bude pravedan, jer je samo pravedan mir – trajan mir” – zakljiučio je Šuvaković.

Tribina je održana 17. marta u amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Organizovana je na inicijativu rukovodstva Filozofskog fakulteta, članova Studentskog parlamenta, nastavnika i saradnika sa Katedre za sociologiju na kojoj prof. Šuvaković predaje.