Ambasada Velike Britanije u Prištini: Akcija Kosovske policije može da izazove eskalaciju tenzija

Foto: Britanska ambasada u Prištini
Foto: Britanska ambasada u Prištini

„Zabrinuti smo što jučerašnje policijske akcije na Severu Kosova rizikuju eskalaciju tenzija i otežavaju dugoročno rešenje valutnog pitanja na Kosovu“, poručila je Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u prvoj reakciji nakon zatvaranja svih finansijskih institucije Republike Srbije juče na Severu.

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Akciju je izvela sinhrono, zajedno sa Poreskom službom Kosova, i uz nalog tužilaštva.

Na više mesta gde je sprovedena ova  akcija prisustvovali su i pripadnici EULEX-a. Takođe, na najmanje dva mesta, bilo je vidljivo vozilo KFOR-a, tzv. tim „LM“ koji služi za prikupljanje informacija na terenu.

Danas se oglašavaju međunarodne kancelarije – od Stejt Departmenta i njegovih zvaničnika, preko EU i UNMIK-a. Zajednički  stav – akcija kosovskih vlasti još jednom je bila jednostrana, tj. nekoordinisana sa međunarodnim partnerima, podiže se tenzije i izaziva zabrinutost istih.

„Zabrinuti smo što jučerašnje policijske akcije na severu Kosova rizikuju eskalaciju tenzija i otežavaju dugoročno rešenje valutnog pitanja na Kosovu“, saopštila je kratko britanska ambasada.