21.7 C
Pec
9. avg 2022

Gračanički „Red zmaja“: Srednjovekovni tematski park i za zabavu i za edukaciju

Dodatna turistička atrakcija i privatni biznis – bio bi kratak opis nedavno otvorenog srednjovekovnog parka „Red zmaja“ ili „Ordo Draconis“ u Gračanici. U nastavku saznajte zašto ovaj kratak opis parka nije i potpun.

Mladi se ne upuštaju često u realizovanje svojih poslovnih planova. Iako bi ideja tematskog parka mnogima delovala nemoguća, iz Udruženja „Ordo draconis“ upravo u tome su videli priliku za privatni biznis i novi turistički proizvod.

Tematski park je nastao u okviru brendiranje srednjeg veka u Gračanici. Boban Petrović iz udruženja se već šest godina, kako kaže, bavi srednjim vekom i organizovanjem srednjovekovnog viteškog festivala u Gračanici „Shield“.

Ideja je delom finansirana od strane Swiss contact-a, a većim delom, ipak, kako objašnjava, samostalno.

“Mnogo je više uloženo nego što smo planirali, ali je bitno da je sve onako kako smo planirali i više od toga”, kaže Boban Petrović u razgovoru za Kontakt plus, i pojašnjava da je u samom parku mnogo više sadržaja, nego što je inicijalno planirano.

Ovaj srednjovekovni park je jedini u Gračanici, ali i šire.

„Turisti, ali i lokalni posetioci parka mogu da uživaju u srednjovekovnoj krčmi, mogu da posete muzej koji se nalazi u kuli, takođe imamo jednu manju kovačnicu gde svi koji dođu mogu iskovati novac kralja Milutina, mogu da pogledaju neki od zanata iz srednjeg veka koji naše udreženje ima da prezentuje, to su pletenje verižnih košulja, kovanje manjih viljuški, noževa, običnog oruđa za rad i mnogih drugih predmeta. Takođe, imamo jedan deo gde najmlađi mogu da se igraju – to su tri manje povezane drvene kule. Imamo i deo u kojem je streličarsko dvorište gde svi koji posete park mogu da se oprobaju u streličarstvu, bacanju koplja, sekira,“ objašnjava Petrović.

Ulazak u glavni park je besplatan, dok se ulazak u muzej i za aktivnosti bacanje koplja, sekira, i streličarstvo naplaćuje.

“Park je edukativno-zabavnog karaktera, tako da može mnogo toga da se nauči o istoriji, srednjovekovnom oružju, oklopima, odorama koje imamo da prezentujemo u muzeju, a pored toga posetioci mogu i da se zabave, i ono što je glavni cilj je da svi koji posete park mogu nešto novo i drugačije da dožive zato što je park jedinstven”, dodaje Petrović.

Jedinstvenost će obogatiti dodatnim sadržajem.

Septembra sledi novi Shield festival, u planu je da se vikendima organizuju dodatne aktivnosti u parku, kao i organizovanje dečijih rođendana gde će najmlađi moći da se igraju u šatorima, oprobaju u mačevanju sunđerastim mačevima i slično.

Srednjovekovni park se nalazi pored samog manastira Gračanica, u ulici Kosovke devojke. Naš sagovornik poziva čitaoce Radija Kontakt Plus da posete park i uživo pogledaju “srednji vek u malom”. Mi ćemo to svakako učiniti prvom prilikom.

NAJNOVIJE

Više