Premijer Kurti posetio je najstariju Romsku organizaciju u Prizrenu

U okviru nedelje aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, premijer Aljbin Kurti posetio je u utorak najstariju romsku organizaciju „Durmish Aslano“ u Prizrenu. Premijera Aljbina Kurtija primili su aktivisti romske zajednice u prostorijama nevladine organizacije „Durmiš Aslano“.

Tokom ove posete, on je rekao da je Vlada Kosova spremna i zainteresovana da pomogne i podrži zajednice. On je izdvojio dodelu preko 500 stipendija za devojčice iz zajednica Roma, Egipćana, Aškalija i sporazum između MALU i MONT-a za 50 nastavnika jezika u zajednici.

Premijer Kurti je dalje rekao da su prava manjina na Kosovu u naprednom položaju, ali da su socijalna pitanja i dalje zabrinuta, rekao je on.

Ova poseta premijera Kurtija, za izvršnog direktora „Durmish Aslano“, Fatmira Menekšea, bila je iznenađujuća, ali u isto vreme veoma značajna za umetničku zajednicu i Rome uopšte.

U prostorijama nevladine organizacije „Durmish Aslano“, premijera su sa radom i kulturno-umetničkim aktivnostima zajednice upoznali Ertan Galuši, generalni organizator Romskog pozorišta „Nedžip Menekše“, Vera Pačaku, urednica br. romski radio “Romano Avazo”, Ginesh Veshall, predsednik omladinskog kluba, Dashni Veshall, šef orkestra i muzičke grupe, Ramadan Veseli, koreograf romskog ansambla.

U međuvremenu, nastavnica romskog jezika, Urma Menekshe, uvela je fakultativno nastavu na romskom jeziku, kao i romsku mini-biblioteku.