23 godine od NATO bombardovanja Velike Hoče

Radio Goraždevac

Danas se navršava 23 godine od kako su NATO avioni bombardovali deo Velike Hoče. U tom napadu povređeno je nekoliko osoba.

Tog 8. Aprila 1999-te godne u popodnevnim časovima su, po svedočenju meštana, NATO avioni nadletali selo a na kuće u donjem delu sela ispustili svoj tovar nanevši veliku materijalnu štetu. U toj ulici kraj seoskog igrališta u tom napadu su uništene kuće braće Micića: Živka, Zvonka, Save i Dragana, kao i delovi kuća Zorana Gogića i Đurđe Ilić. Oštećeno je i nekoliko kuća familije Đuričić. Samo u štali porodice Đuričić izgorele su tri svinje, krava i konj. Kasetne bombe su se na seoskom igralištu zadržale sve do 2008. godine, kada su ih specijalne jedinice KFOR-a uklonile.

Iako ostali delovi sela nisu gađani na mnogim kućama su popucala stakla na prozorima, popadali crepovi… Mnoge bašte su bile zasejane kasetnim bombama. Ljudi iz pogođenih kuća su se posle prvih bombi razbežali po poljima u blizini.

Od gelera u tom napadu su ranjene: Nataša Micić, Đurđa Ilić i Sanja Đuričić koja je sa tromesečnom bebom bila u podrumu svoje strine Nataše. Čitavo ćebe u koje je beba bila uvijena, je izrešetano gelerima, a beba je ostala nepovređena. Ranjen je i Mlađan Mavrić koji im je posle prvih bombi pritekao u pomoć.