Kosovska Vlada privremeno zabranila izvoz osnovnih prehrambenih proizvoda

(Foto: KoSSev/Ilustracija)

Na današnjoj sednici kosovske vlade, među više usvojenih Nacrta zakona, našla se i odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Kako se precizira u saopštenju, zabranjen je izvoz žitarica i proizvoda od žitarica, jestivog ulja, šećera i soli.

„Odluka Vlade zasnovana je na aktuelnim poteškoćama u snabdevanju osnovnim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima na svetskim tržištima i na Kosovu, a u cilju ublažavanja efekata postojećeg stanja“, pojašnjeno je u saopštenju.

Odluku o priveremenoj zabrani izvoza osnovnih prehrambenih proizvoda prethodno je uvela i Srbija.

U međuvremenu je krajem prošlog meseca potvrđeno da je započet ugovoreni izvoz žitarica za Albaniju, zemlju potpisnicu inicijative Otvoreni Balkan.

Predsednik Srbije je ujedno sredinom prošlog meseca najavio da će uskoro biti dozvoljen izvoz pšenice i u ostale zemlje regiona.

Kako je nedavno potvrdila kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine, Rozeta Hajari, Kosovo je zavisno od uvoza pšenice iz Srbije.

Ona je međutim, krajem marta najavila da bi pšenica mogla da počne da se uvozi iz SAD-a.

Prema zvaničnim podacima kosovske carine, Kosovo je iz centralne Srbije uvezlo najviše žitarica u 2021. Ukupno je uvezeno 125 miliona 507 hiljada kilograma žitarica u vrednosti od 28 miliona 983 hiljade evra, javio je nedavno Kallxo.