Zvanično otvoren granični prelaz Kruševo – Šištavec

(Foto: Radio Astra)

U petak zvanično je pušten u promet granični prelaz koji dragaško selo Kruševo spaja sa albanskim Šištavecom. Svečanosti upriličenoj na samom graničnom prelazu, prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova Kosova i Albanije, Đželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla) i Bljedar Cuci (Bledar Çuçi).

Na ceremoniji je ministar Svećlja, naglasio da će “zajednički granični prelaz biti non-stop u funkciji, poput  ostalih zvaničnih prijelaza – u službi kretanja građana, vozila i transporta nekomercijalne robe.

(Foto: Radio Astra)

“Ovaj granični prelaz je poprimio novu funkcionalnost. Osim što će biti omogućeno slobodno kretanje s ličnim dokumentima za građane Kosova i Albanije, to pravo mogu da koriste i građani trećih zemalja. Ovim se, također, pruža mogućnost razvoja ekonomija obe zemalja, ali i razvoj turizma na prelepoj Šar-planini”, dodao je ministar unutrašnjih poslova Kosova, Đželjalj Svećlja.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova, Adnan Redžeplar koji je iz Zlipoptoka, sela udaljenog dva kilometra od Kruševa, kaže da je ovim činom napravljen istorijski značajan potez Vlade Kosova koji će uticati na revitalizaciju Gore.

“Kosovski deo Gore, više neće nositi neslavni epitet “slepo crevo”. Otvorili smo prvi zvanični granični prelaz u Gori, koji će osim slobodnog protoka ljudi i neke komercijalne robe, otvoriti mogućnosti povezivanja celokupne Gore, koje ima i na Kosovu i u Albaniji”, rekao je za naš program Redžeplar i dodao da već ima naznaka da će se na sličan način otvoriti i drugi zvanični prelaz, za sada ograničen za kretanje građana kod Strezimira, koji Kosovo spaja sa S. Makedonijom.