Kud se dede izveštaj Klinta Vilijamsona?

(Foto: Preuzeto sa Glas Amerike/Savet EU)

„Nije Hašim Tači uhapšen zbog izveštaja Dika Martija, već Klinta Vilijamsona“, objasnio je poslanicima kosovske skupštine prištinski advokat, Tom Gaši, još decembra meseca 2020. godine. 

Svega mesec dana nakon prvih hapšenja optuženih pred sudom u Hagu, kao i serije optužbi prištinskih zvaničnika na račun izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija – da je svojim izveštajem doprineo formiranju ovog suda, Gaši je krajem 2020. kazao da je uveren da tadašnji poslanici nisu ni pročitali izveštaj američkog tužioca, Klinta Viljamsona.

Otišao je i korak dalje, te je ponudio svakom od njih nagradu od 10 hiljada evra, ukoliko mu ovaj izveštaj donesu.

Kosovski predsednik Hašim Tači, zajedno sa još trojicom bivših pripadnika OVK, uhapšen je i sproveden u Hag novembra meseca 2020. godine pod optužbom da su počinili ratne zločine na Kosovu.

Upravo tada je na odijum u široj javnosti na Kosovu, a pre svega kod političara, tj. nekadašnje „ratne koalicije“ koja je bila na vlasti, među kojima su i oni koji su ili bili ili su sada u Hagu, nailazila istraga i potom izveštaj čiji je autor Dik Marti iz 2010. godine. Marti je u svojim nalazima doveo vođe „OVK“ u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima.

Prištinski zvaničnici su pre svega naglašavali ono što su videli kao nedostatak osnove za pokretanje sudskog postupka i uopšte uspostavljanja specijalizovanih komora – da optužnice nisu podignute za trgovinu organima, a zbog čega tvrde da je sud i uspostavljen.

Međutim, osnivanju suda za ratne zločine na Kosovu, prethodio je proces verifikacija Martijevih saznanja od strane američkog tužioca Klinta Viljamsona. On je bio glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999. Ovaj tim je formiran nakon izveštaja Dika Martija.

Vilijamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom tada nije pronašao dovoljne dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, ali da oni mogu da uslede, te da su njegovi nalazi ipak u skladu sa izveštajem Dika Martija, kao i da su pribavljeni dokazi dovoljni za pokretanje optužnica. Ubrzo zatim usledio je i proces formiranja Specijalnog suda.

Sedam godina od formiranja Specijalizovanih veća u Hagu, odnosno više od godinu dana od kada su usledila prva hapšenja optuženih za ratne zločine, u javnosti na Kosovu i medijima kako u Prištini, tako i u pojedinim u Beogradu, ponovo je pokrenut netačan narativ o tome da su Specijalizovana veća Kosova formirana na osnovu izveštaja Dika Martija.

Do toga je došlo nakon što je Marti prošle nedelje postao glavna vest na Kosovu, a nakon što je kazao švajcarskim medijima „da radikalni elementi srpskih tajnih službi žele da ga likvidiraju, kako bi za to okrivili Kosovare“.

Osim što su odmah zatim iznosili i svoje optužbe na račun srpskih službi, „da su planirale atentat Hašima Tačija“, „organizovale paljenje crkava 17. marta“ i „planirale ubistvo Fatmira Ljimaja i Redžepa Seljimija“, prištinski zvaničnici su, usled navoda Martija, doveli u pitanje sve podignute optužnice protiv bivših pripadnika OVK pred sudom u Hagu.

Ovakve tvrdnje su sada ponovo pravdane time da je navodno na osnovu izveštaja Dika Martija formiran Specijalni sud u Hagu za Kosovo.

„Najnovija dešavanja sa Martijem pokazuju da ne postoji pouzdano telo za suđenje u Hagu“, i to da je Specijalni sud za Kosovo nastao na „izmišljotinama Beograda i Moskve“, kazala je nedavno zamenica predsednika PDK, Vljora Čitaku, dodajući da bi Kosovo trebalo da demaskira Martijev izveštaj novom rezolucijom u Savetu Evrope.

„Ovo je apsurd za istinu i pravdu, jer danas evropski poreski obveznici plaćaju sud koji je nastao na dezinformacijama i izmišljotinama srpskih tajnih službi“, ocenila je Čitaku.

Slične navode iznosili su i drugi prištinski zvaničnici, a dok su narativ političara pratili mediji, kako u Prištini, tako i pojedini u Beogradu.

Oni su neretko prenosili izjave prištinskih zvaničnika bez korekcije ili u svojim analizama navodili da je Sud u Hagu formiran na osnovu izveštaja Dika Martija, a ne Klinta Vilijamsona.

Među izveštajima ovih medija koje smo pratili prošle nedelje, nijedan od njih nije čak ni pomenuo Klinta Vilijamsona i njegov izveštaj.

Tako je Klan Kosova u vesti objavljenoj 13. aprila u kojoj je pisao o tome da Specijalni sud ne isključuje mogućnost da Dik Marti svedoči pred Sudom u Hagu, u uvodu teksta naveo:

„Bivši izvestilac Saveta Evrope, Dik Marti, mogao bi da bude pozvan kao svedok u Specijalnom sudu, koji je formiran na osnovu njegovog izveštaja u kojem se navodi da je OVK počinila trgovinu organima“, navodi ovaj medij.

Izveštavajući o istoj vesti i prištinski Zeri je naveo da je Specijalni sud osnovan na osnovu izveštaja Dika Martija.

Prenoseći vest o gostovanju Dika Martija na jednom švajcarskom radiju, gde je ovaj bivši izvestilac Saveta Evrope kazao da nema ništa sa hapšenjem Hašima Tačija, Gazeta Express je 14. aprila iznela iste navode.

Ovaj medij je u engleskom izdanju vesti naveo da je izveštaj Dika Martija „bio povod za osnivanje Specijalnog suda“.

Izveštavajući o istom gostovanju, Zeri je takođe definisao Martijev izveštaj kao „uzrok“ formiranja ovog suda.

Ovaj medij je ujedno u vesti o navodima Bedžeta Pacolija – „da je vreme da Dik Marti prizna kako je stvorio narativ koji je Hašima Tačija poslao u Hag“, pisao da je na osnovu Martijevog izveštaja „u kojem je osudio navodne zločine koje je počinila OVK, uključujući i trgovinu organima, pokrenuta istraga protiv Hašima Tačija“.

Zeri je barem u još jednom tekstu ovog meseca naveo da je na osnovu Martijevog izveštaja formiran sud, prenoseći izjavu bivše istražiteljke Suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju, Nevenke Tromp, koja je rekla da bi Marti trebalo da svedoči pred Specijalnim sudom.

U tekstu naslovljenim „Plan za Martijevo ubistvo, Osmani upozorava na akcije čim je obavesti Švajcarska„, prištinska Koha takođe nigde ne pominje da je Specijalni sud u Hagu formiran zapravo na osnovu izveštaja Klinta Vilijamsona.

„Marti je u četvrtak negirao da je bio uzrok hapšenja bivšeg predsednika Kosova, Hašima Tačija, od strane Specijalnog Suda, a koji je i bio osnovan nakon optužbi podignutih od strane Švajcarca“.

Osim medija na Kosovu, pojedini u Beogradu su takođe ispustili da navedu Vilijamsona kao autora izveštaja koji je doveo do formiranja Specijalnog suda, odnosno, navodili su da je za to zaslužan Dik Marti.

„Inače Marti je autor izveštaja za Savet Evrope 2010. godine u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i ‘žutu kuću’; to jest trgovinu organima. Na osnovu tog izveštaja pokrenuta je istraga protiv Hašima Tačija, kojem se sada sudi u Hagu“, navodi se u tekstu objavljenom na portalu tabloida Informer, u kojem se navodi da je autor vesti Tanjug.

U vesti naslovljenoj „ALBANSKI EKSTREMISTI U STRAHU! Dik Marti će biti svedok za zločine OVK?„, Srbija danas iznosi slične navode.

„Specijalni sud, inače, osnovan je na osnovu Martijevog izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u januaru 2011. godine“, navodi se u tekstu objavljenom 14. aprila.

U vesti „ALBANSKI LOBI SRPSKIM SLUŽBAMA PAKUJE UBISTVO DIKA MARTIJA: Skandalozna akcija u Švajcarskoj, reagovala i BIA!„, Kurir je 12. aprila izneo slične tvrdnje, navodeći da je na osnovu izveštaja Dika Martija iz 2010. godine pokrenuta istraga protiv Hašima Tačija.

Skoro svi ovi beogradski mediji navode da se u Martijevom izveštaju pominje trgovina organima i „žuta kuća“, bez navođenja da ovakve tvrdnje nije potvrdio, odnosno pronašao dovoljno dokaza, Klint Vilijamson, čovek na osnovu čije istrage i izveštaja je zapravo formiran Specijalni sud.