FTN otvorio vrata budućim brucošima

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je organizovao tradicionalnu akciju „Dan otvorenih vrata“ za sve učenike završnih razreda srednjih škola.

Učenicima su pružene sve potrebne informacije o akademskom životu, načinu studiranja, organizaciji rada, kao i prohodnošću i perspektivama diplomiranih studenata.

Ujedno je potencijalnim studentima ovog fakulteta predstavljen rad laboratorija, kao i uređaji koji se koriste u procesu nastave.

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Na ovom fakultetu postoji sedam studijskih programa – arhitektura, građevinsko inženjerstvo, elektrotehničko i računarsko inženjerstvo, inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštita na radu, mašinsko inženjerstvo, rudarsko inženjerstvo i tehnološko inženjerstvo.

Prema rečima v. d. dekana dr Srđana Jovića, uslovi studiranja na ovom fakultetu su podjednaki kao i u užoj Srbiji.

“Imamo adekvatan nastavni kadar koji može da pruži znanje koje je potrebno i da stvori inženjera kako dolikuje bilo kojoj ustanovi. Kad student izađe iz ovog prostora, odnosno završi fakultet, on može da počne da radi ono za šta se školovao. To je velika stvar, jer to dualno obrazovanje sve više živi. Mi kao Fakultet tehničkih nauka pružamo i teoriju i praksu i nadam se da će svi poslodavci biti zadovoljni našim kadrovima”, navodi dr Jović.

Dodaje da ovaj fakultet raspolaže savremenim laboratorijama, dok za ostale vidove prakse, imaju ostvarenu saradnju sa različitim firmama i ustanovama kako širom Kosova i Metohije, tako i uže Srbije.

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Dr Jović ukazuje da kod studenata najveće interesovanje vlada za arhitekturu i informacione tehnologije, dok je rudarstvo najdeficitarniji kadar.

“Mi smo rudarski kraj, imamo Trepču. Imamo samo 18 studenata na rudarstvu. Ja molim studente da upišu rudarstvo, jer kada upišeš rudarstvo i završiš ga, sigurno imaš zaposlenje”, ukazuje.

Poručuje da za koji god se studijski program potencijalni studenti odluče, neće pogrešiti, jer kako kaže, tržište rada ne poznaje kategoriju nezaposlenih lica iz ovih oblast i dodaje: “Patriotski čin i za opstanak ovog naroda je da ta budućnost budu upravo srednjoškolci koji će upisati fakultet na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici”.

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Pored osnovnih, ovaj fakultet pruža i master akademske studije u oblasti arhitekture, građevinskog inženjerstva, elektrotehničkog i računarskog inženjerstva, inženjerstva zaštite životne sredine i zaštite na radu, mašinskog inženjerstva, rudarskog inženjerstva, tehnološkog inženjerstva, kao i upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa.

Takođe nudi i specijalističke akademske studije kada je u pitanju održivost i otpornost građene sredine.

Dok doktorske akademske studije pokriva elektrotehničko i računarsko inženjerstvo, mašinsko inženjerstvo i tehnološko inženjerstvo.