Kako je Kličko “optužio” Srbe da su “okupirali” Kosovo

Vitalij Kličko (Foto: Printskrin Informer)

“OVOGA SU MNOGO UDARALI U GLAVU! Kličko ne zna šta priča – optužio Srbe da su okupirali Kosovo!” – bio je samo jedan od naslova tabloida o navodnoj izjavi gradonačelnika Kijeva i bivšeg boksera Vitalija Klička. Vest o navodnoj izjavi su, međutim, preneli i mediji poput TanjugaRTS-aBlicaRTV-aNova, a sam Kličko je potom i demantovao da je dao izjavu koja mu se pripisuje. 

Šta je Kličko navodno rekao? 

Mediji su vest o navodnoj Kličkovoj izjavi preneli pozivajući se na tekst Le canton27. 

“Gradonačelnik Kijeva, Ukrajinac Kličko sa fronta, krvavih ruku u Davosu: Hvala Kosovo, hvala Albanci! Nakon što ste se oslobodili od Srbije i mi ćemo se osloboditi od Rusije!” – stoji u naslovu teksta Le canton.

„Veoma mi je drago što sam prvi put sreo jednog albanskog novinara, što je dobra prilika da prenesem poruku vama, albanskom narodu na Balkanu. Čuli smo i čitali da ste i vi Albanci, kao i mi Ukrajinci, ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci… Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira našu zemlju Ukrajinu više od 100 dana, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije…”, bio je citat koji je Le Canton27 naveo kao Kličkovu.

Portal upitnog kredibiliteta 

Le canton27 nije portal poznat široj javnosti.

Raskrikavanje, koje se takođe bavilo ovom vešću, navodi da je nekoliko minuta pretrage sajta dovoljno da se dovede u pitanje njegov kredibilitet:

“Tekstovi su nepotpisani, odnosno potpisuje ih ‘redakcija’, nema impresuma, odnosno podataka o tome ko čini urednički i novinarski tim, a ton tekstova je pristrasan. Iako sajt ima švajcarski domen, što može davati prizvuk nepristrasnosti, u pitanju je portal namenjen Albancima u dijaspori – tekstovi su na albanskom, u najvećem broju slučajeva tiču se tema vezanim za Albaniju i Kosovo, prate se političke aktivnosti kosovskih političara poput Albina Kurtija i to u vrlo pozitivnom tonu. Negativni ton je rezervisan za Srbe i druge ‘neprijatelje'”.

Reakcije i demant

Navodnu Kličkovu izjavu preneli su različiti mediji, uključujući i one sa nacionalnom frekvencijom. Usledile su uglavnom negativne reakcije srpskih državnih zvaničnika i opozicije.

Oglasila se i ambasada Ukrajine u Beogradu.

“Ambasada ne može da potvrdi ili demantuje činjenicu razgovora ili njegov sadržaj koji je izazvao određeni odjek… Istovremeno, gradonačelnik Kijeva i lider jedne od opozicionih partija V. Kličko nema nikakve veze i ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine o spoljnopolitičkim pitanjima. Principijelan stav Ukrajine o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije je dobro poznat” – navedeno je u saopštenju.

Potom je sam Kličko demantovao vest o navodnoj izjavi o “okupaciji” Kosova od strane Srbije.

“Prijatelji, pojedini strani internet mediji, pa i ruski, počeli su da prepisuju navodno moj ‘citat’ o Srbiji i Albaniji. Nisam dao takav komentar. I pre nego što preštampaju ovakve informacije i bilo šta citiraju, novinari bi trebalo da potraže audio ili video dokaz takve ekskluzivnosti” – naveo je Kličko na svom Fejsbuk nalogu.