Vučić sa Lajčakom o dijalogu, neispunjenim obavezama i pronalasku kompromisnog rešenja

(Foto: buducnostsrbijeav)

Srbija je posvećena nastavku dijaloga koji se vodi u Briselu, ali i pronalasku kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa između Srba i Albanaca, poručio je danas srpski predsednik nakon razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, učestvuje u Bratislavi na godišnjem “Globsek 2022 forumu”, gde bi uskoro trebalo i da govori na panelu “Srbija i EU: Strateško partnerstvo za budućnost”.

Vučić se uoči ovog foruma sastao sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošem Šefčovićem, a zatim je usledio susret sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

„Kao i uvek, otvoren i iskren razgovor sa Miroslavom Lajačkom o situaciji u regionu, kao i o svim temama od interesa u cilju konstruktivnog nastavka dijaloga sa Prištinom“, poručio je Vučić u objavi na Instagramu uz fotografiju sa Lajčakom.

Kaže da su u razgovorima analizirali postignuto i saglasili se da ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma i dalje ostaje ključna poruka za svaki dalji razgovor.

Predsednik Srbije je ujedno naveo da je ponovio punu posvećenost Srbije nastavku procesa, ali i nastojanjima da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa između Srba i Albanaca.

„Saglasili smo se da je regionalna saradnja, uz očuvanje mira i stabilnosti, jedini pravi put za napredak zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u objavi srpskog predsednika.