Vodosnabdevanje u Badovcu višedecenijski problem – Meštanka: Bili smo 10 dana bez vode; Privremeni organ: Nije tačno

(Foto: Gordana Dukić)

Meštani sela Badovac i Sušica se već godinama suočavaju sa problemom nestašice, odnosno restrikcijama u vodosnadevanju. Sa dolaskom letnjih toplih dana, ovi problemi su se vratili. Meštanka gornjeg dela Badovca tvrdi da su više od deset dana, a sve do juče, bili bez vode, osim na par sati nakon ponoći. Sa druge strane, iz Privremenog organa u Gračanici poručuju da to nije tačno, već da je usled kvara na vodovodnoj mreži, došlo do „kraćeg prekida“, te da sada meštani imaju vodu, uz smenske restrikcije.

Meštanka gornjeg dela sela Badovac, Gordana Dukić, javila se našem portalu navodeći da su se već duže od deset dana suočavali sa nestašicom vode.

Dukić tvrdi da su u ovom periodu, a sve do juče, vodu jedino imali nakon ponoći i to svega na par sati.

Kaže da je vodosnabdevanje u ovom selu smeštenom na brdu iznad Gračanice višedecenijski problem za koji bi, „s obzirom na to da je 21. vek, neko trebalo da se uzme u pamet i pronađe konkrentno rešenje“.

Pojedini meštani donjeg dela Badovca potvrdili su za KoSSev da se suočavaju sa restrikcijama, te tvrde da vodu imaju s vremena na vreme.

Sagovornica KoSSeva kaže da se nedavno zajedno sa još jednim meštaninom, obratila opštinskim vlastima.

„Bili smo da vidimo šta je problem, kakvo rešenje oni nude, pošto smo prošle godine celo leto proveli sa (bivšim gradonačelnikom) Srđanom Popovićem. Tada su bila obećanja – biće bunara – prazne priče, i ništa se nije desilo“, kazala je Dukić.

Navodi da su od predstavnika opštine sada tražili da, ukoliko već moraju da postoje restrikcije u vodosnabdevanju, da se tačno naznači kada će one biti.

„Da znamo kada imamo vodu, da se organizujemo, jer, verujte mi, samo sudove ne možemo da operemo. Sada nam treba voda 24 sata dnevno bez prestanka u narednih deset dana. Totalni je kolaps“, navodi Dukić.

Ubrzo nakon što su se obratili opštini, tačnije u toku prošle nedelje, započeti su radovi na kopanju bunara, kazala je Dukić.

„Oni su došli, kopali su bunar, ali vode nije bilo. Zatrpali su i otišli“, tvrdi sagovornica KoSSev-a.

Kopanje bunara i to u „u najskorijem periodu“ najavio je krajem maja meseca predsednik Privremenog organa SG Priština, Novak Živić.

On je tada lokalnim medijima kazao da Privremeni organ u saradnji sa Kancelarijom za KiM već radi na projektu iskopavanja tri arterijska bunara.

Živić je ujedno kazao da je Kancelarija za KiM obezbedila cisternu za vodu, te kazao da će ona biti smeštena u Badovcu.

Gordana Dukić, međutim, kaže da cisternu o kojoj je Živić pričao meštani „očima nisu videli“.

Šta kaže privremeni organ?

Iz Privremenog organa opštine Pristina sa sedistem u Gračanici za KoSSev su preko Kancelarije za KiM izneli potpuno drugačije navode.

„Nije tačno da meštani Badovca deset dana nemaju vodu. Usled kvara na vodovodnoj mreži, došlo je do kraćeg prekida snabdevanja vodom, ali je problem rešen i meštani ovog naselja imaju vodu, uz smenske restrikcije uzrokovane višedecenijskim problemom vodosnabdevanja ovog i okolnog naselja“, naveli su iz Privremenog organa.

Naznačili su da je upravo zbog toga Kancelarija za KiM naložila kopanje bunara, ali i navode da su pronašli vodu.

„Obaveštavamo vas da je voda nađena na dve lokacije na dubinama od 70 i 50 metara, što potvrđuje i snimak koji vam dostavljamo. Samim tim, nije tačno da se od kopanja bunara odustalo, već ti radovi traju“, naveli su.

Kada je cisterna sa pijaćom vodom u pitanju, poručili su da se ona nalazila na lokaciji dok je za tim bilo potrebe.

„Kada je situacija s vodom normalizovana, nije više bilo potrebe za cisternom“, naveli su.

KoSSev portal se u vezi sa nestašicom vode u Badovcu obratio putem mejla Regionalnoj kompanij za vodosnabdevanje u Prištini.

Međutim, do objavljivanja ove vesti nisu stigli odgovori na pitanja ‘da li postoji projekat za rešavanje ovog problema i kada će on biti realizovan’?

Nedavno je i RTV Kim pisao o nestašici vode u selu Sušica koje se nalazi nedaleko od Badovca.

Kako je ovaj medij javio pre dva dana, većina meštana Sušice je bilo pet dana bez vode, iako restrikcije zvanično nisu uvedene.