Promocija Vidovdanskog glasnika

Skulptura Svetomira Arsića Basare na naslovnoj strani novog broja ''Vidovdanskog glasnika'' (Foto: Dom kulture, promo)

“Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji”, rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture “Gračanica”.

Vidovdanski glasnik je godišnji časopis za književnost i kulturu, koji izlazi u okviru “Vidovdasnkog pesničkog bdenija”.

Glavni i odgovorni urednik publikacije i direktor Doma kulture “Gračanica” Živojin Rakočević predstavio je ukratko najznačajnije sadržaje novog broja – 30. po redu.

“Stavovi koji su u Vidovdanskom glasniku izneseni ne dovode u sumnju naš kulturološki i nacionalni opstanak. To je jedna vrsta optimizma koja dolazi od različitih sagovornika, među kojima je i Svetomir Arsić Basara. Njegov intervju je izuzetan, on ukazuje na probleme koju su doveli do toga da naše postojanje promeni oblik”, rekao je on dodajući da je “Basara mera našeg stvaranja”.

“Optimizam bude i dva teksta o povratku Galerije umetnosti Priština i Arhiva Kosova i Metohije na ovu teritoriju. To nije puko vraćanje radi forme, te institucije su potreba, one već imaju plan kako da zadovolje naše potrebe. Ove institucije su neophodne, one nam prirodno pripadaju”, kazao je on.

Rakočević je zaključio da godina za nama nije ona “koju je pojelo ćutanje”.

Saradnik časopisa istoričar Aleksandar Gudžić je čitaocima Vidovdanskog glasnika preporučio da posebnu pažnju obrate na tekst njegovog kolege Petra Ristanovića o slučaju Tahira Mehe koji je malo poznat široj javnosti na Kosovu i u Srbiji.

“Tahir Meha je osamdesetih godina započeo borbu za nacionalno oslobođenje Albanaca sa Kosova. Na njegovom liku, delu, smrti izgrađen je mit, a on je proglašen nacionalnim herojem. On je uzet kao primer homogenizacije albanskog naciona”, kazao je Gudžić za RTV Kim, uz ocenu da “taj narativ o Tahiru Mehi obiluje istorijskim neistinama”.

“Drugi tekst koji bi toplo preporučio to je tekst Aleksandre Novakov o arhijerejima Eparhije raško-prizrenske između dva rata” naveo je Gudžić.

Štampanje Vidovdanskog glasnika pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.