Sve više zainteresovane dece za Muzičku školu “Stevan Mokranjac”

Danijel Eminovć na Kolarcu (Foto: Nemanja Đorđević)

Učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Lapljeg Sela zahvaljuljući talentu, radu i trudu ostvaruju značajne uspehe na međunarodnim takmičenjima, kazao je direktor ove obrazovne ustanove Andrija Jović, dodajući da interesovanje dece za upis u ovu obrazovnu ustanovu raste iz godine u godinu. Učešće mladog pijaniste Danijela Eminovića na Kolarcu, koji je bio specijalni gost povodom 75 godina rada Muzičke škole “Josif Marinković” iz Beograda, bila je kruna uspeha ove škole.

Muzička škola “Stevan Mokranjac” osnovana je 1949. godine u Prištini, od 2002. godine nastavila je sa radom u Lapljem Selu.

“U ovom periodu imamo i upis u Osnovnu Muzičku školu. Za sada je prijavljeno 40 učenika, sa tedencijom rasta broja, što nam govori da je interesovanje za našu školu veće. Ipak, imamo ograničenja za uspis u srednju školu, u koju možemo da upišemo svega osam đaka, dok u Osnovnu možemo da upišemo po godini od 35 do 40 đaka”, objašanjava Jović.

Za upis u nižu muzičku školu, kako kaže Jović, za početak je potrebna samo dobra volja.

“Ono što je potrebno za upis u nižu muzičku školu je da deca imaju dobro volju da dođu i da predaju zahtev za upis, nakon čega naša komisija koju čine naši nastavnici sprovode testiranje, provere sluha, ritmiku, melodiku, dok za upis u srednju postoji prijemni ispit, koji se sastoji iz tri dela, test iz teorije muzike, solfeđa, usmeni i pismeni deo, i nakon toga se boduje uspeh iz osnovne škole i niže muzičke škole”, dodao je Jović.

Andrija Jović, Danijel Eminović i Nemanja Đorđević (Foto: Nemanja Đorđević)

Učenici muzičke škole za sada pohađaju odsek klavira i haramnike, a Jović očekuje da muzičko obrazovanje bude prošireno.

“Trenutnoa kao i prethodih godina imamo odsek za klavir i za haramoniku, u kontaktu smo sa Ministratsvom prosvete i školskom upravom da obnovimo rad za ostale instrumente. Imali smo interesovanja dece za upis na odsek gitare i violine, ali i za solo pevanje. Nša deca su talentovana za tradicionalnu muzuku, i mnogo njih je izrazilo intereosovane za narodne pesme”, rekao je on.

Ova godina bila je veoma uspešna za Muzičku školu “Stevan Mokranjac”. Profesor Nemanja Đorđević ističe da su svoje umeće na klaviru i harmonici predstavili na Međunarodnim takmičenjima u Smederevskoj Palanci, Beogradu, Novom Sadu, Aleksincu i Sremskoj Mitrovici, kao i na Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Nišu.

“Učenici koji su predstavljali ne samo našu školu, već i našu Gračanicu, naš obrazovni sistem, bili su na visini zadatka, to su naše zvezde u usponu: Danijel Eminović, Dina Škrijelj, Momir Mladenović, Milena Dimitrijević… Što se tiče nagrada, na svakom takmičenju osvojili smo jednu od prve tri nagrade”, kazao je Đorđević za koga je, kako kaže, poseban događaj nastup na Кolarcu, povodom 75 godina postojanja muzičke škole „Josif Marinković“ iz Beograda.

“Publika je imala priliku da uživa u izvedbi našeg Danijela Eminovića, inače učenika u mojoj klasi. Njagov nastup ispraćen je ovacijama publike i pozitivnim kritikama ljudi iz sveta muzike”, dodao je Đorđević.

(Foto: Nemanja Đorđević)

Za mladog Danijela Eminovića, svaka nagrada koju je osvojio uz podršku profesora, Nemanje Đorđevića, predstavlja veliki uspeh.

“Muziku volim jer sadrži niz tonova, koji nas navode da budemo srećni. Na kalaviru kad sviram doživljamam predstavu kompozicija. Za mene je svaka nagrada veliki uspeh. Uz pomoć mog nastavnika Nemanje Đorđevića osvojili smo nagrade na republičkom i međunarodnim takmičenjima. Osećaj je neverovaran kada znate da ste u nečemu prvi. Svaka nagrada ima poseban značaj za mene, i naravno veliki je uspeh biti Savin đak”, kazao je Danijel.

Za kraj školske godine Muzička škola “Stevan Mokranjac” nastupiće u porti manastira Gračanica, a za nastup se, kako kažu, marljivo pripremaju.