Nema konkretnih rešenja, ni konsultacija sa lokalnim stanovništvom

Severni deo Kosovske Mitrovice 31. jul 2022, nedelja veče (Foto: Radio Kontakt Plus)

Podignute tenzije u odnosu Beograda i Prištine, Srba sa severa i Vlade Kosova, te većinskih Albanaca prema njihovim susedima Srbima rezultirale su nizom ozbiljnih i manje ozbiljnih incidenata koji su se dešavali svakog dana počev od protekle nedelje. Život “malog čoveka”, kako i obično, ostaje zarobljen između političkih parola i teških optužbi zvaničnika, pa još uvek nema nikakvog uputstva ili preporuke Srbima sa severa koji poseduju samo lične karte Republike Srbije.

Prema analizi “Ključ”, koju je u okviru inicijative Open u aprilu ove godine objavila Radio Kim Media Grup, procena je da 5,5% odsto kosovskih Srba nema osnovni identifikacioni dokument koji izdaje zvanična Priština.

Šef odseka za praktične politike u NVO Aktiv Kejleb Vau smatra da su “ljudi u ovom momentu u neizvesnosti, jer nema nikakvih konkretnih rešenja već samo odlaganja problema koji mogu da ugroze njihova osnovna ljudska prava”.

“Treba da uzmemo u obzir Srbe sa Kosova koji ne poseduju kosovsku ličnu kartu, nigde nije pomenuto šta će biti sa tim ljudima i kakv će biti njihov život u svetlu te odluke”, rekao je on za RTV Kim.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević veruje da avgust mesec neće doneti promene, osim što će, kako kaže, “srpska strana u pregovorima popustiti”, podsećajuči da se to i ranije dešavalo.

“Najgore će proći oni stanovnici sa severa Kosova koji poseduju isključivo srpske lične karte. Strane u dijalogu nisu pronašle modus za dokumentaciju koja bi bila validna u oba sistema, a to može predstavljati problem”, naveo je on.

Dimtrijević veruje da se eskalacija situacije proteklog vikenda mogla izbeći da je bilo dogovora dve strane.

“Prištinska vlast je želela da situacija eskalira, što se i dogodilo. Ne možete uspostaviti takvu vrstu potpune kontrole za mesec dana u sredini u kojoj živi 99 odsto Srba, a da se prethodno niste konsultovali sa lokalnim stanovništvom”, istakao je on.

Vau smatra da Vlada Kosova treba da poništi najnoviju odluku o reciprocitetu koju vidi kao – nekonstruktivnu.

“I to što pre, jer je njena svrha nejasna”, kazao je on i zaključio da “bilo kakve jednostrane poteze, poput ove odluke, treba izbegavati jer je to izvor tenzija, pogotovo na severu Kosova”.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je izjavio da situacija nastala nakon pokušaja sprovođenja mera Prištine za ulazak sa ličnim kartama i tablicama Srbije “nije bila tako ozbiljna kako je Vučić pokušao da je predstavi”.

“Reč je o elementima Srbije koji deluju na Kosovu, ali nije reč o intervenciji Srbije na Kosovu. Nije reč o narodnoj mobilizaciji, već je među njima primećena agresivnost i očaj s obzirom na to da smo svedoci da se red i zakon uspostavlja svakim danom sve više”, rekao je Svečlja.

Sasvim je izvesno da onih 5,5 odsto kosovskih Srba sa početka priče polako klizi u očaj o kome je (ili nije baš o njemu?) govorio ministar Svečlja. O agresivnosti svedoče i poslednji izveštaji iz Vrbovca, RudaraKišnice

“Neozbiljnost situacije” navela je monaško bratstvo Visokih Dečana da pre nekoliko dana oceni kako “međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine” i primeti da je lako moglo doći do nereda, kao što se to desilo 17. marta 2004.