14.7 C
Pec
26. sep 2023

UNS i DNKiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudilo je verbalne pretnje novinaru Radija Goraždevac i zatražilo efikasnu istragu ovog incidenta.

“Bili smo u redakciji Radio Goraždevca – kolega Damjan Portić, Darko Dimitrijević i ja, i u jednom trenutku Damjan mi je rekao da izađem, jer me zove M. B. Izašao sam, i M. B. mi je na telefonu pokazao vest koju smo pre toga objavili. Rekao je – ‘imate sat vremena da izbrišete ovu vest’ u kojoj se on i ne pominje. Pitao sam ga ‘zašto da izbrišemo vest, o čemu se radi’. Odgovorio je – ‘imate sat vremena da je izbrišete ili ću da polomim zube svima u redakciji’”, kazao je Milić Petrović za UNS.

Petrović je ujedno UNS-u kazao da je M. B. nakon sprovođenja u policijsku stanicu nastavio da preti.

UNS i DNKiM su pozvali da se hitno prestane sa pritiscima i pretnjama novinarima Radio Goraždevca, za koje navode da rade u teškim uslovima, te zatražili i da im se omogući nesmetano bavljenje novinarskim poslom.

Pozivali su i policiju, tužilaštvo i pravosudne organe da slučajeve napada na novinare rešavaju bez odugovlačenja.

Pretnje novinaru Radio Goraždevca osudilo je i Udruženje novinara Kosova, koje je poručilo da one direktno utiču na bezbednost novinara.

Istovremeno, iz ovog Udruženja su pozvali organe za sprovođenje zakona da ovaj slučaj tretiraju kao prioritet.

NAJNOVIJE

Više