18.7 C
Pec
7. okt 2022

Uspenje Svete Ane proslavljeno u Velikoj Hoči

Danas sedmog avgusta Srpska Pravoslavna Crkva obeležava Uspenje Svete Ane, zaštnice majki, trudnica i brakova. U Velikoj Hoči je služena Sveta Liturgija u crkvi Svete Ane, koja se nalazi u školskom dvorištu, uz prisustvo stotinak vernika iz Hoče i Orahovca.

Liturgiju su služili dugogodišnji paroh Velikohočki koji je odnedavno u penziji, o. Milenko Dragićević, sadašnji paroh o. Milan Stojković, kao i sveštenik Orahovački Milan Stanojević.

Otac Milan Stojković u besedi nije krio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja naroda i izrazio je želju da se što češće u ovolikom broju narod okuplja na Svetoj Liturgiji.

„Mi znamo kolika je važnost ovog praznika, zapravo to je naš susret sa Gospodom, jedna neizreciva radost što možemo da se susretnemo sa Njim.

(Foto: Radio Goraždevac)

U današnjem jevanđelju Gospod je umnožio 5 hlebova i dve ribe na pet hiljada ljudi, time je pokazao da brine o svakom čoveku jer Bog neizmerno voli čoveka.

Danas slavimo jednu divnu svetiteljku Svetu Anu.

Prepodobni Joakim i Ana dugo nisu imali dece, a u jevrejskom svetu to je smatrano za jednu od najvećih kazni jer se smatralo da su grešni i nedostojni.

Međutim Gospod koji zna naša srca, naše tajne, uslišio je njihove molitve i podario im dete, i to kakvo dete, Božju majku koja je rodila kasnije Gospoda našeg Isusa Hrista.

Gospod će uvek ispuniti molbu našu ako je ona na korist duše naše i na spasenje.

Zato nemoj nikada da sumnjamo u volju Božju jer čim nas je doveo na ovaj svet znači da On ne sumnja u nas.

Tako da je neizmerna radost videti ovoliki narod na Svetoj Liturgiji i neka bi dao Bog da stalno se okupljamo u ovolikom broju jer Bog je tu za nas i stalno nam se daje, da se pričešćujemo i sjedinjujemo sa njim, kako bi zajedno istrajali u ovoj borbi koja nimalo nije laka, u ovom životu punom iskušenja.

(Foto: Radio Goraždevac)

Gospod je tu, a kad je Gospod tu ko će protiv nas? Da nije Gospod tu, čemu bi se nadali?

Zato draga braćo i sestre trudimo se da ispunjavamo Božije zapovesti kako bi Gospod bio uvek tu sa nama.

Ljubimo Boga svojega kao samoga sebe i ljubimo bližnje svoje kao samoga sebe, jer nemoguće je voleti Boga a ne voleti ljude oko sebe kao što nije moguće voleti bližnje a ne voleti Boga.

Jer Bog daje tu ljubav i Bog daje sve u životu“. – kazao je otac Milan u besedi.

Narod iz Velike Hoče, Orahovca kao i iz drugih krajeva svedok je brojnih čuda koja su se dešavala posle molitava u crkvi Svete Ane.

Veliki broj nerotkinja je dete dobilo posle molitava Svetoj Ani i zato je ova svetiteljka veoma poštovana u ovom kraju, a to govori i činjenica da je danas bilo pripremljeno i prerezano četiri kolača, i da se javilo još četiri porodica koje će dogodine biti kolačari.

Po predanju, koje se čuva među meštanima ovoga sela, crkvu koja je postojala u srednjem veku na ovome mestu, su Turci srušili i umesto nje podigli džamiju.

Posle oslobođenja od Turaka 1912.godine, Srbi su srušili džamiju i opet podigli crkvu.

Po podacima iz zapisa Petra Kostića, profesora Prizrenske bogoslovije, crkvu Svete Ane obnovila je Vanka, udova Jovana Zivgarevića iz Velike Hoče.

(Foto: Radio Goraždevac)
(Foto: Radio Goraždevac)

NAJNOVIJE

Više