’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’

Manastir Visoki Dečani (Foto: Radio Goraždevac)

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani “simbolično” i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.

Kosovski ministar kulture Hajrula Čeku je u sredu izjavio da je manastir Visoki Dečani “poslednja tačka beznadežne bitke koju Srbija vodi na Kosovu, zloupotrebljavajući pravoslavne crkve i manastire u našoj zemlji”.

“Uz sve izveštaje kosovske policije, ali i KFOR-a koji govore o gotovo apsolutnom smirivanju bezbednosne situacije u našoj zemlji, prisustvo ispred manastira Dečani je minimalno, jer i izveštaji KFOR govore o neuporedivom poboljšanju, značajnom u odnosu na ono što je bilo 2004. godine”, rekao je Čeku.

Iz Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije je istaknuto da nije jasno na koje bezbednosne izveštaje se poziva predstavnik Prištine imajući u vidu jednoglasnu odluku Uneska da srpski manastiri na Кosovu ostanu na listi ugroženih, kao i izveštaj Misije OEBS iz jula ove godine, koji ukazuje na brojne vandalizme i krivična dela počinjena na objektima i lokalitetima Srpske pravoslavne crkve od 2014. do 2020.

“Zato ne treba da čudi da oni koji smatraju da je napredak u čuvanju kulturnog nasleđa to što trenutno ne pale i ne ruše crkve i manastire, kao što su činili 2004. godine, već ih ’samo’ ugrožavaju izgradnjom puteva, skrnavljenjem, krađama, otimanjem zemljišta, zabranom službe i napadima na nadgrobne spomenike i vernike, proglašavaju brigu Republike Srbije za kulturno i versko nasleđe za zloupotrebu”, poručilo je ministarstvo.

Iz Ministarstva je u saopštenju ukazano i da su Visoki Dečani od 2006. godine upisani na Uneskovu listu Svetske baštine u opasnosti.

“Očigledno je da izjava Čekua predstavlja pokušaj skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Кosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja”, zaključeno je u saopštenju Ministarstva uz napomenu “da ugrožavanje prava i kulturnog nasleđa, nažalost predstavljaju tešku svakodnevicu srpskog naroda na Кosovu”.