Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra

Marko Đurić (Printskrin B92)

“Zvaničnik Vlade Srbije” Marko Đurić je sa Tviter naloga @markodjuric 27. avgusta poručio da “od danas svi građani Srbije, svi Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Goranci i svi ostali mogu slobodno da putuju na Кosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Trajno”.

Ovaj Đurićev post na popularnoj društvenoj mreži vrlo brzo je putem Tanjuga dospeo u medije koje kontroliše aktuelni beogradski režim predvođen Srpskom naprednom strankom (SNS) pod naslovom “Marko Đurić zahvalio Vučiću i Petkoviću zbog dogovora sa Prištinom”.

Po “službenoj dužnosti”, vest su objavili B92, RTV, Televizija Hepi, Informer i drugi internet portali, ističući “dalekovidost i strpljenje srpskog tima koji su predvodili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković”, baš kako je to u Tvitu uredno učinio “zvaničnik” Đurić.

Foto: Printskrin Kim

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u SAD/potpredsednik Srpske napredne stranke se u svom oglašavanju na Tviteru zahvalio i “kolegama iz Stejt departmenta zameniku pomoćnika državnog sekretara Gabrijelu Eskobaru i ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu, kao i predstavnicima EU”, te istakao da su “jednostrane mere vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija izazvale aktuelnu krizu na Kosovu”, kao i da “kontinuirano odbijanje Prištine da primeni sporazume iz Brisela i Vašingtona nastavlja da bude akutni izazov za regionalnu stabilnost”.

Podsetimo, građani Srbije su, uz dva kraća prekida, mogli sve vreme slobodno da putuju na Kosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Bilo je kratkotrajnih problema 2011. i 2015, ali su oni brzo prevazillaženi suspendovanjem spornih odluka Vlade Kosova u vezi sa srpskim ličnim kartama.

Podsetimo, sporazum o slobodi kretanja između Beograda i Prištine postignut je 2011. godine i novi dogovor, za sada samo usmeni, se oslanja upravo na njega.

“Dogovor je usmeni. Pisani je postignut 2011”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je vest o postizanju sporazuma saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u video-poruci.

Međutim, uprkos verbalnom “apgrejdu” više od decenije starog sporazuma o slobodi kretanja, “zvaničnik” Đurić je još jednom iskoristio priliku da za najnovije tenzije optuži “drugu stranu”, pre svega Aljbina Kurtija, a sve zasluge pripiše “dalekovidosti i strpljenju tima Vučić-Petković”.

Pritom, Đurić je podvukao da je slobodno putovanje uz ličnu kartu “od danas” moguće “trajno”, koristeći pri tom vrlo sličnu jezičku konstrukciju onima koje kosovski Albanci toliko vole kada pominju sporazum Beograda i Prištine: konačan, finalni, ma gotovo trajan jedan sporazum.

Baš kao i mit o ovom sveže “apgrejdovanom”, verbalnom sporazumu, koji je valjda jednako vizionarski i bez imalo strpljenja srušio najpre sam predsednik Srbije, što i nije bilo teško, jer je za očekivati da će među svim građanima Srbije, svim Srbima, Albancima, Bošnjacima, Mađarima, Romima, Gorancima i ostalima biti i onih koji će na put poći u sopstvenom vozilu, a ograničavajući faktor za “slobodno putovanje uz njihovu ličnu kartu” mogu biti registarske tablice.

“Aljbin Kurti je rekao da on očekuje da do oktobra meseca neće više biti nevažećih tablica na KiM. To znači da on želi sukobe i da želi nastavak problema. Jasno je da tu ne postoji ni prostor, jer oni nemaju ni sporazum na koji bi mogli da se pozovu u ovom trenutku”, kazao je Vučić.

Svom “šefu” se danas u razmišljanjima pridružila i bivša, te buduća (trajna?!) premijerka Srbije Ana Brnabić koja takođe tvrdi da za Srbiju dolazi period nestabilnosti od 1. septembra, jer još nije postignut dogovor o tablicama vozila.

Kosovski premijer “Aljbin Kurti nije spreman ni na kakav kompromis, mi smo predložili rešenje – statusno neutralne KS tablice, on to nije hteo da prihvati”, navela je ona za RTS. Prirodno je pretpostaviti da je, kao bivšu i buduću (trajnu?!) premijerku, zbog toga “Kosovo i Metohija najviše tišti u ovom trenutku”. Isto ono koje za sve godine svojih prethodnih mandata (od 2017) ni jednom nije posetila.

Tako “zvaničnici Vlade Srbije” i njihov “šef” nastavljaju da proverenim metodama “paljenja” i “gašenja” podobnog medijskog prostora, dok sebe predstavljaju kao “strpljive vizionare” čiji rad garantuje “mir, stabilnost, sigurnost i bezbednost”. Najčešče verbalno i na daljinu, on-lajn takoreći, sa trajnog zvaničnog Tviter ili Instagram naloga.