3.6 C
Pec
6. dec 2023

Komandant KFOR-a pozvao građane da ne budu žrtve dezinformacija

Izvor:KoSSev

Pozivam vas da budete kritični prema vestima koje čitate i informacijama koje dobijate. Nemojte biti žrtva dezinformacija, poručio je danas u video poruci na Fejsbuku komandant KFOR-a general-major Ferenc Kajari.

Kajarijeva poruka stiže uoči 1. septembra, odnosno primene dogovora Beograda i Prištine o ličnim dokumentima i najavljenog početka dvomesečnog roka za preregistraciju sa KM i drugih srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS tablice, a usled učestavih medijskih najava o novim mogućim eskalacijama.

„Svakog dana svi smo izloženi različitim vestima i informacijama. Građani koji traže informacije i pokušavaju da razumeju situaciju često su izloženi pogrešnim ili čak lažnim informacijama. Moramo da se suprotstavimo tome, pozivam vas da budete kritični prema vestima koje čitate i informacijama koje dobijate. Potražite informacije u više izvora! Proverite ih! Nemojte biti žrtva dezinformacija!“, poručio je komandant KFOR-a direktno se obraćajući građanima na Kosovu.

Ujedno je preporučio građanima da provere činjenice pre nego što ih podele, lajkuju i komentarišu na društvenim mrežama.

„Dezinformacije i lažne vesti imaju potencijal da polarizuju javno mnjenje, da promovišu nasilni ekstremizam i govor mržnje i, na kraju, da potkopaju demokratije i smanje poverenje u demokratske procese“, zaključili su iz misije KFOR-a.

Podsetimo, kosovska vlada najavila je za 1. septembar početak dvomesečnog roka za preregistraciju vozila sa srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS, čemu se protivi i dalje Beograd, dok je uoči samog 1. septembra postignut dogovor o ukidanju dosadašnjeg ulazno-izlaznog dokumenta za one sa kosovskim ličnim kartama koji putuju centralnom Srbijom, samim tim i odustajanju Prištine da isti takav dokument zahteva od srpskih državljana.

Juče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, na optimizam kojim se iz Prištine poručuje da će se registracija na RKS sprovesti, kazao da kosovske vlasti u tome „neće imati velikog uspeha“.

„U ovom trenutku ne vidim nikakvu mogućnost pomaka, a zbog nepostojanja želje kod Prištine da na bilo koji način razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjima“, naglasio je Vučić.

NAJNOVIJE

Više