Brnabić u Kosovskoj Mitrovici: Na administrativnoj liniji sam se osećala kao svoj na svome

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Za mene je ova poseta veoma emotivnog sadržaja. Kada sam prešla administrativnu liniju osećala sam se kao svoj na svome – kazala je u Kosovskoj Mitrovici premijerka Srbije, Ana Brnabić.

„Danas želim odavde sa Kosova i Metohije da pošaljem jasnu i jednostavnu poruku, a to je poruka mira, stabilnosti i tolerancije. Takođe i poruku predsednika Aleksandra Vučića da ponovim, da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM“, poručila je po dolasku.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, danas je prvi put u zvaničnoj poseti Severu Kosova.

Ona se prvo uputila u Kosovsku Mitrovicu, gde je obišla Multimedijalni centar i Duhovnu akademiju.

Na početku je istakla da joj je posebno važno to što je njena poseta usledila u „iznimno teškom i kompleksnom trenutku“.

„Zadovoljna što smo i nakon poslednjih provokacija 31. jula uspeli da sačuvamo mir. Interes Republike Srbije i srpskog naroda jeste mir i jeste stabilnost“, poručila je Brnabić.

Kaže da je Srbija u proteklih nekoliko godina na teritoriji KiM investirala više nego u poslednjih 40 godina, a zgrada Multimedijalnog centra, u kojoj se trenutno nalazi, kako je istakla, je jedan pokazatelj toga.

Stoga, zadovoljna je jer je baš na tom mestu započela svoju posetu, jer je, kako kaže, to u skladu sa njenom agendom i ono kako ona vidi prosperitet Srbije i srpskog naroda.

„Savremene tehnologije. Da ne zaostajemo za svetom, već da vodimo bitku ka napretku i korišćenju savremenih tehnologija. Država koja je na usluzi, elektronska uprava. Sve ono što smo uspeli da uradimo u poslednjim godinama u centralnoj Srbiji, da iste takve usluge ponudimo i ljudima na KiM“, navela je Brnabić.

Dodaje da joj je posebno važno to što je u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici napravljen centar, gde će, kako je poručila, moći da dolaze deca i uče programiranje napredne tehnologije.

„Zato što će to, ukoliko u potpunosti obezbedimo mir i stabilnost, napraviti prosperitet i na teritoriji Kosova i Metohije. Obezbediće da porodice ovde ostaju i vide svoju budućnost. Uz kontinuiran rast plata i penzija“, poručila je srpska premijerka.

Ponovila je da je njena današnja poruka iz Kosovske Mitrovice – poruka mira i stabilnosti, poruka tolerancije, poruka da je to jedina moguća budućnost za sve.

„Poruka je takođe da ćemo u svakom trenutku, kao što smo već pokazali biti uz srpski narod. Nastavićemo da se borimo za naš narod i njihovo dostojanstvo na KiM“, istakla je.

Apel da se formira ZSO

Sledeća „velika, najveća i najvažnija tema“ na agendi Srbije, a koju će kako je izlistala, ponavljati kako u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Beogradu, tako i u Vašingtonu, Briselu, Berlinu, Parizu, Moskvi i Pekingu, jeste formiranje Zajednice srpskih opština.

„Formiranje ZSO je osnova Briselskog sporazuma, prvog sporazuma o normalizaciji. Dok nemamo ZSO, nemoguće je razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji“, poručila je Brnabić, podsetivši na to da se bliži 10. godina od tog sporazuma.

Apel da se što pre ovo telo formira, Brnabić je danas iz Kosovske Mitrovice uputila i članicama Evropske unije.

Ostali problemi, incidenti, manastir Visoki Dečani…

Uz konstataciju da se iz godine u godinu povećava broj napada na Srbe i imovinu na teritoriji KiM, a posebno, kako je kazala, tekuće godine, prvo je navela to što Srbima nije bilo omogućeno glasanje na srpskim izborima, ali i neučestvovanje na referendumu meseca januara.

Osim toga, kako je dalje naglasila, pitanje manastira Visoki Dečani, ostaje na listi najugroženije evropske kulturne baštine Evropa Nostre.

„On je i jedini manastir ili versko nasleđe na svetu koje se duže od dve decenije čuva od strane naoružanih formacija. To sve govori o tome koliko je teško“, navela je Brnabić.

Poručuje da je ponosna što je u timu Aleksandra Vučića, koji je, prema njenim rečima, dovoljno hrabar i odgovoran i pokušava da nađe kompromise kako bi obezbedio „kakvu takvu bezbednost Srbima na KiM“.

Posvećenost dijalogu

„Dijalog je važan, jer kada on postoji, mnogo su manje šanse za bilo kakve jednostrane poteze i maltretiranje Srba na KiM. Zato smo uvek i spremni za dijalog“, istakla je.

Shodno tome, izrazila je nadu da će i prištinske institucije dijalogu biti posvećene, kao i nalaženju kompromisa koji će biti potreban za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Zabrana dolaska kao razlog izostanka posete

Na pitanje novinara šta bi imala da poruči srpskom narodu sa centralnog Kosova, istakla je da to što je danas na Severu, ne znači da i taj deo KiM neće posetiti u budućnosti.

A do tada će, kako kaže, razgovarati sa predstavnicima Srpske liste o tome šta još dodatno može da se uradi za narod južno od Ibra kako bi im se olakšao život.

To što od kada je 2017. godine izabrana za predsednicu Vlade Srbije nije dolazila u posetu KiM, objasnila je time da joj je određeni vremenski period takva poseta bila zabranjena.

„Pretpostavljam da je to zato što sam se sve vreme trudila za naš narod na KiM i nisam se libila da pričam o nepravdi koja je počinjena našem narodu“, poručila je Brnabić, dodajući da su „ta vremena iza nas i drago mi je da sada imam uslova da posetim KiM“.

Sa druge strane, istakla je da je njeno fizičko neprisustvo na KiM nije sprečilo da preko Vlade koju vodi, pomaže i bude sa narodom na KiM.

Srbima uskraćena demokratska prava na Kosovu

Na pitanje novinara TV Klan Kosova, kako se osećala kada je prelazila administrativni prelaz pri dolasku na teritoriju KiM, Brnabić je poručila:  „Osećala sam se kao svoj na svome“

Što se tiče izjave Aljbina Kurtija, da mu je drago da će „Brnabić da dođe i vidi kako je Kosovo demokratsko i nezavisno u odnosu na Srbiju“, kaže da bi njoj bilo drago da vidi tu demokratiju, jer bi kako je kazala srpskom narodu tako bilo lakše.

„Ali ja ne mogu da kažem da to vidim, kada znam da je upravo u ovoj godini uskraćeno pravo glasa ljudima na KiM. Osnovno, bazično, ljudsko i demokratsko pravo je ukraćeno Srbima“, kazala je Brnabić.

Kako je istakla, upravo to bolje nego bilo šta drugo pokazuje i stanje demokratije i vladavine prava.

Kao drugi primer, da ne može da kaže da na Kosovu vlada demokratije, navela je poštovanje međunarodnih sporazuma.

„Priština ne poštuje međunarodne sporazume i dalje nije implementirala Briselski sporazum. Nije uspostavila ZSO ili omogućila da Srbi na KiM uspostave ZSO“, istakla je ona.

Nećemo dozvoliti nove oluje, to je naša crvena linija

Srpska premijerka se potom obratila i građanima, okupljenim ispred Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

I ovde je ponovila da je njena današnja poruka koju je iz Beograda donela – poruka mira i stabilnosti, ali i to da će Srbija uvek biti uz narod na KiM.

„Crvena linija je bezbednost vas, našeg naroda na KiM. I kao što je predsednik Aleksandar Vučić rekao, želim i ja da ponovim danas, ovde, u Kosovskoj Mitrovici – nećemo dozvoliti nove oluje, nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda, to je naša crvena linija“, poručila je Brnabić.

Istakla je da se za sve ostalo mogu voditi razgovori.

„Za sve ostalo možemo razgovarati i spremni smo da donosimo teške odluke, nepopularne odluke“, poručila je.

Istovremeno, građanima je poručila da će Srbija nastaviti da ulaže u bolji život naroda na KiM.

„Bez obzira na sve krize i vanredne troškove koje imamo, bez obzira na sve, naći ćemo novac i nastaviti da ulažemo u Kosovo i Metohiju. Ostanite ovde i računajte na podršku Vlade Republike Srbije“, poručila je Brnabić.