Završena obnova Sahat kule u Prištini

Sahat kula (Foto: UNDP)

Sahat kula u Prištini, jedan od važnih spomenika kulutre u centru grada, obnovljena je i osvetljena zahvaljujući podršci Kancelarije EU, UNDP-a i Opštine Priština.

Predstavnici međunarodnih i domaćih institucija sinoć su svečano obeležili zavšetak obnove ovog istaknutog spomenika kulturnog nasleđa u Prištini, navodi se u saopštenju UNDP-a.

“Intervencija, restauracija Sahat kule je poduhvat koji su finansiraju Služba Evropske unije za instrumente spoljne politike (FPI), opština Priština a primenjuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kao deo projekta „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije””.

Završena obnova Sahat kule u Prištini (Foto: UNDP)

Kako se navodi u saopštenju fizička intervencija Sahat kule je uključivala popravku satnog mehanizma, čišćenje unutrašnjih stepenica, zidova i obrade kamena, te postavljanje sistema rasvete.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama napisao je na Fejsbuku da se Sahat kula, koja je dugo bila van funkcije, ponovo vraća građanima i posetiocima.

“Veoma sam srećan što smo u jezgru istorijskog prostora stare Prištine svečano otvorili ovaj spomenik sa vrednostima našeg kulturnog, istorijskog i arhitektonskog nasleđa”, napisao je Rama.

“Sahat kula je izgrađena u 19. veku i jedan je od najznačajnijih spomenika u srcu grada i ima značajnu kulturnu, istorijsku i arhitektonsku vrednost za Prištinu”, navode iz UNDP-a.