Ministarstvo kulture Srbije: Priština nastavlja sa fabrikovanjem nepostojećeg kulturnog identiteta

(Foto: Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije)

“Priština nastavlja sa beskrupuloznim dezinformisanjem javnosti, kao i zloupotrebama u fabrikovanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta” – poručili su iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije. 

Iz ministarstva su se oglasili posle izjave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, u vezi sa zemljištem manastira Visokih Dečana. Iako je kosovski Ustavni sud presudio u korist manastira po pitanju prava na zemljište, ta odluka i dalje nije sprovedena.

„Verujem da će to pitanje biti rešeno, optimista sam”, kazao je, navodeći da “žele da sačuvaju manastir Visoki Dečani koji je, kako je rekao, “kulturno nasleđe svih građana”.

On je takođe naveo da je, kako je preneo KoSSev, manastiru ovu zemlju dao „Miloševićev režim“, te da uprkos odluci suda, postoje „upravni predmeti“ u vezi sa imovinom.

Iz Ministarstva kulture i informisanja naveli su da je u pitanju “još jedan pokušaj da se iskoristi svaka prilika da se prisvoji srpsko kulturno nasleđe, bar onaj njegov deo koji nije uništen u nebrojenim prethodnim skrnavljenjima i pogromima”.

“Uz redovne nasrtaje na prava, bezbednost i baštinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji su praktično svakodnevni, uz pokušaje uništavanja i falsifikovanja kulturnog nasleđa, po ko zna koji put je plasirana i krajnje zlonamerna i zlokobna teza o tome kako su, navodno, sami Srbi krivi za razaranje sopstvenog kulturnog nasleđa, a ne oni koji ga pale, lome i otimaju” – stoji u saopštenju.

Podsetili su i na to da su Visoki Dečani jedini spomenik u Evropi koji se više od 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom KFOR-a, te da se radi o spomeniku od univerzalnog svetskog kulturnog značaja, koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi ugrožene svetske kulturne baštine i koji se prošle godine našao i na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope.

“Ministarstvo neće dozvoliti da ovakvi bezobzirni istupi ostanu bez odgovora. Nastavićemo da podsećamo na neprihvatljivu situaciju u kojoj se nalazi srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji i da posvećeno radimo na njegovom očuvanju, uprkos svim bezočnim nasrtajima sa kojima se srpska baština suočava, ističe se u saopštenju” – zaključili su.