Kramon: Ozbiljno razmotriti ponudu Pariza i Berlina

Viola fon Kramon (Foto: Evropski parlament)

Evroposlanica Zelenih i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da Srbija nikad nije bila dalja od Evrope i da je njena reputacija najgora posle 1999. godine. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ona je rekla da bi bilo dobro da obe strane ozbiljno razmotre ponudu Pariza i Berlina.

Ona je u intervjuu za list Nova rekla da veruju da bi Beograd i Priština trebalo da nađu održiv kompromis i progutaju neke gorke pilule na putu napretka, kao i da bi voleli da obe strane ozbiljno razmotre ponudu Pariza i Berlina, jer je moguće da naredna ne bude bolja od prethodne.

“U potpunosti i nepokolebljivo podržavamo rad Miroslava Lajčaka i verujem da bi cilj mogao da bude realan”, rekla je Fon Kramon, na konstataciju novina da izaslanik Evropske unije za dijalog Lajčak očekuje da sporazum Beograda i Prištine bude postignut do kraja 2024. godine.

Srbija zbog stava o snakcijama prema Rusiji možda postane izolovana iz međunarodne zajednice, a niko toga nije svestan, navela je ona.

“Ljudi kolutaju očima kada se pomene Srbija i njen napredak na sastancima u okviru evropskih institucija”, ukazala je Viola fon Kramon.

Prema njenim rečima, zemlja je uradila mnogo da popravi svoj imidž nakon devedesetih, ali da bi sadašnja pozicija to mogla da poništi.

“Još ne razumem kako predsednik Vučić ili bilo ko u Vladi razume tektonske promene u Evropi i uticaj koji je sličan padu Berlinskog zida. Stoga, moja poruka za sve u Srbiji je: probudite se i nemojte da prespavate pad ovog zida ponovo”, istakla je Viola fon Kramon.

Navodeći da je spoljna politika važna, ona je naglasila da su domaće reforme još važnije i da su u fokusu EU stanje demokratije, vladavina prava, medijska situacija, borba protiv korupcije, energetska tranzicija i standardi životne sredine.

“Spoljna politika neće zaseniti sve ovo i ostaće u našem fokusu. Želim zato da pošaljem jasnu poruku ljudima u Srbiji da mi Srbiju smatramo zemljom koja je predodređena da bude u EU, važnom zemljom za razvoj Zapadnog Balkana”, kazala je Viola fon Kramon.