Selaković: Angažovanje UNMIK-a ključno za doslednu primenu Rezolucije 1244

(Foto: Video printscreen)

Uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacina o Kosovu, ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, razgovarao je sa šeficom UNMIK-a, Karolinom Zijade. 

Selaković je, kako je naveo na svom Tviter nalogu, naglasio da je “ključno nastaviti angažovanje UNMIK-a na svim pitanjima od značaja za doslednu primenu Rezolucije 1244 SB UN”.

Podsetimo, šef UN Antonio Gutereš je, u redovnom polugodišnjem izveštaju, koji će se večeras naći pred ambasadorima država članica Saveta bezbednosti, kako je preneo RTS, upozorio na ozbiljnu eskalaciju koja je sveopštu situaciju na Kosovu i Metohiji krajem jula dovela na “ivicu sukoba” sa “potencijalno tragičnim posledicama”.

Prvi čovek UN-a je, istovremeno, pohvalio diplomatski angažman Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, kao ključan za smirivanje situacije, te aktivnosti KFOR-a i misije EU koji su pomogli da se sačuvaju mir i stabilnost.

Od sredine marta do kraja avgusta, navodi se u izveštaju UN-a, na Kosovu je zabeleženo devet incidenata u vezi sa objektima Srpske pravoslavne crkve, uključujući pljačku crkve u selu Živinjane i paljenje srpske zastave skinute sa crkve u Vitini.

Prema podacima UNHCR-a, u periodu koji pokriva novi izveštaj, na Kosovo se vratilo 120 prethodno proteranih osoba, od kojih su 102 Srbi. Ukupan broj povrataka koje je od 1999. godine organizovala kancelarija Visokog predstavnika za izbeglice, time je dostigao nešto više od 29.000. Van Kosova, uglavnom u centralnoj Srbiji, živi oko 200.000 ljudi proteranih sa Kosova, preneo je RTS.

Izveštaj o situaciji na Kosovu će ambasadorima članica Saveta bezbednosti predstaviti šefica UNMIK-a Karolina Zijade.