Počela četvrta književna radionica ’’Čuvam jezik, lepo pišem’’

Počela četvrta književna radionica ’’Čuvam jezik, lepo pišem’’ (Foto: Kim)

Četvrta dečija književna radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“ počela je u danas u Domu kulture Gračanica. “Deca sa Kosova su najbolja zato što su potaknuta uslovima u kojima žive” istakao je pesnik i predavač Aca Vidić.

Na radionici „Čuvam jezik, lepo pišem“ učestvuje oko šezdesetak devojčica i dečaka koji su podeljeni u dve grupe. Pomoću ove škole, deca će razvijati kreativnost i maštu i naučiće i da se bolje i pravilnije izražavaju.

“Prvi put sam se prijavio na ovu radionicu, očekujem da ću proširiti svoj vokabular i saznati nešto novo o književnosti. Ovo je stvarno lepo iskustvo za mene. U slobodno vreme pisem poeziju”, rekao je Ognjen Stolić, učenik osmog razreda.

“Na prošloj radionici nam je bilo jako lepo, stekla sam nove prijatelje, uglavnom naučila sam dosta o književnosti. Uglavnom pišem  neke sastave u školi za takmičenja”, kazala je trinaestogodišnja Mija Marinković.

“Ovde sam najpre došao da bih stekao nove drugare i da naučim da pišem lepše sastave. U slobodno vreme pišem pesme i sastave. Prvi put sam na ovoj radionici ali od drugara sam čuo da je prošle godine baš bilo lepo”, naveo je Andrija Vučić.

“Ovo mi je drugi put da sam se prijavio za ovu radionicu. Bio sam i prošle godine i odlučio sam da se opet prijavim. Prošle godine sam stekao nove prijatelje i naučio svašta novo”, rekao je učenik šestog razreda Sergej Ivić.

Književna radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“ postala je tradicionalna manifestacija.

“Deca koja su prošlih godina bili nastaviće sa javnim nastupima, pre svega sa ličnim stvaralaštvom, sa vežbanjem dikcije i izgovornog pravopisa. Deca koja su tek došla radiće osnovne stvari, prvo će se posvetiti ličnom stvaranju, onom šta vole i kako vole i da se izražavaju bez obzira na književni žanr. To ćemo sjediniti u ovih sedam dana, gde ćemo na kraju nagraditi najbolje”, kazao je predavač Aleksandar Vidić.

Prema Vidićevim rečima deca iz ovih sredina su najbolja zato što su potaknuta uslovima i na izvestan način atmosferom koja je dnevno-kulturološka, te politička.

“Deca su dodatno pomognuta iznutra i imaju dodatni talenat koji manje imaju deca u užoj Srbiji. Na taj način se pokazuje mnogo talentovanih učenika koji mogu biti sutra javni radnici, intelektualci, odlični pisci i pesnici. Ovo je jedna vrsta osvajanja slobode unutar sebe i izvan sebe na taj način što se čovek kada se rodi ima potrebu i osnovnu glad za slobodom svog bića”, dodao je Vidić.

Ljubica Vucić projekt menadžer Doma kulture Gračanica kazala je da je cilj ove radionice da se sačuva srpski jezik na Kosovu i Metohiji i da se kod dece oživi ljubav prema poeziji, čitanju i pisanju.

„Na našu veliku radost imamo dosta prijavljenih učenika, rad nastave odvijaće se pod nadzorom predavača Ace Vidića iz Valjeva, radionica će trajati sedam dana ovde u Domu kulture Gračanica. Pozivam ako se neko još nije prijavio da to i učini, na kraju radionice biće održan književni čas gde će učenici čitati svoje radove“, kazala je ona.

Vucićeva je dodala da među prijavljenima ima dosta dece koja su već učestvovala na ovoj radionici.

„Prijavljena deca su uzrasta od 10 do 15 godina, imamo ih iz Gračanice, Sušice, Lapljeg Sela, Ugljara i ostalih mesta koja pripadaju opštini Gračanica. Imamo šezdeset i petoro učesnika neki su bili i prošle godine, a neki su novi tako da baš se radujemo tome“, zaključila je Vucićeva.

Radionica će trajati do 26. oktobra, a istu je podržala Kancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.