Vorgučić: „Novi Rambuje“ mi se čini verovatnim

Isak Voručić (Foto: N1)

Direktor RTV Kim Isak Vorgučić izjavio je za N1 u kontekstu slapanja sporazuma između Beograda i Prištine da mu se mogućnost organizovanja “novog Rambujea” čini verovatnim. “Do takvih stvari često ne dolazi zbog toga što je velika nužda, ili kada su nagomilani problemi, nego dođe kada se u međunarodnoj zajednici pojave ljudi koji imaju volju da takvim stvarima stave tačku”, istakao je Vorgučić.

Procenjuje da je zbog veoma intenzivnih poseta posrednika Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka, međunarodna zajednica odlučila da dođe do sporazuma.

Ukazuje da su diplomatski napori zapadnih zemlja da Beograd i Priština postignu kompromis „veoma ozbiljni“, kao i da sve ukazuje na to da međunarodna zajednica, pre svega SAD i Evropska unija, planiraju da „urade nešto“ po pitanju odnosa Kosova i Srbije.

„Provejava podatak da je to povezano sa ratom u Ukrajini, i sa tim u vezi oni žele međunarodni uspeh, odnosno da dođe do pomirenja u regionu“, kazao je Vorgučić.

Podseća da spominjanje sporazuma sa Prištinom u Beogradu nailazi na neodobrajvanje, jer su to „signali da bi to moglo da podrazumeva međusobnog priznanje“, pa to nije vrlo popularan termin.

„Predsporazum mi zvuči realnije, prihvatljivije i nešto što bi pretpostavljalo niz koraka, koji bi bili realniji i koji bi vodili ka zajedničkom dogovoru“, smatra direktor TV Kim.

Smatra da bi Beogradu bilo ponuđeno formiranje Zajednice srpskih opština, kao zamena za priznanje nezavisnost, i da mu se čini i to je izgleda i ovoga puta slučaj.

„Ta zajednica treba da bude legalizacija i stavljanje u kosovski sistem institucija koje i dalje rade po sistemu Republike Srbije, a to su školstvo i zdravstvo, kao i opštine po srpskom sistemu. Time bi Srbija rešila tu njihovu organizaciju, a sa druge strane Kosovo bi dobilo institucije koje ne priznaju poredak Kosova. Dobili ih bi u svom sistemu. Čini mi se da je to zahtev koji je Beograd postavljao pred međunarodnu zajednicu, za bilo kakvu normalizaciju odnosa sa Prištinom“, rekao je gost N1.

Ocenjuje da su Lajčak i Eskobar u „dipolomatskom tornadu“ kroz Srbiju i Kosovo, i da odaju sigurnost da će doći do nekog pomaka, dok sa druge strane, „imamo Kurtija koji ne želi da prihvati Zajednicu srpskih opština“.

Podseća da je na poricanju Zajednice srpskih opština došao na vlast.

„Kada bi odjednom to prihvatio, to bi, pre svega, bilo čudno za njegove glasače. Takođe je dao negativne izjave o produženju roka za preregistraciju“, istakao je Vorgučić.

Napominje specifičnost u inicijativama Eskobara i Lajčaka koje se ogledaju u najavljenom „nagrađivanju i kažnjavanju“ one strane koja ne prihvati sporazum.

„Slična situacija je bila u Rambujeu, i kasnije, kada je Kosovu ponuđen Ahtisarijev plan“, podseća on, i dodaje da bi prema njegovoj oceni, Kurti teško prihvatio bilo šta što se kosi sa njegovom politikom.