Bej: Srbi na Kosovu su građani drugog reda

Evroparlamentarac Nikola Bej ispred Opštine Gračanica (Foto: Kim)

“Realnost je da su Srbi na Kosovu građani drugog reda, građani čija se prava u teoriji poštuju, a u realnosti su potpuno odbačena od strane moći koja je u rukama Albanaca”, rekao je za RTV Kim ispred Opštine Gračanica evroparlamentarac Nikola Bej.

Bej je tokom svoje višednevne posete Kosovu obišao neke većinski srpske sredine i razgovarao sa ovdašnjim Srbima o problemima sa kojima se suočavaju.

“Poseta Kosovu je bila prilika da pogledam ceo region i da se sretnem sa onima koji su bili maltretirani, zaboravljeni i koji su iskorenjeni. Obišao sam Mitrovicu, sreo sam se sa onim ljudima koji su danju i noću branili most 1999. godine. U enklavama sam se sreo sa Srbima koji su veoma malobrojni, ali uvek odlučni“, kazao je on.

Bej je dodao da je Kosovo obišao kao parlamentarac, Francuz i hriščanin.

“Kao parlamentarac, zato što su na Kosovu sa proglašenjem nezavistnosti svi propisi međunarodnog prava poništeni, teritorijalni integritet Srbije i ustav su bili ugroženi, uz podršku određenih zapadnih vlada. Ja sam ovde kao Francuz jer je srpski narod pokazao izuzetnu vezanost za Francusku kroz istoriju. Zbog toga, kao Francuzi imamo dužnost da budemo solidarni u pogledu Srba na Kosovu. Na kraju, kao hriščanin, ono što se dešava ovde na Kosovu jeste očuvanje našeg identiteta, istoriskog, kulturnog, duhovnog, što čini snagu i konstantnost Srba na Kosovu da odbrane svoj identitet  i da ostanu na svojoj zemlji. To je narod koji nije impresioniran albanskom okupacijom koja traje decenijama“.

On je podsetio da je u poslednjih nekoliko godina na Kosovu uništeno 150 pravoslavnih crkava.

“Shodno tome, Srbi su danas na prvoj liniji da bi odbranili identitet evropskih nacija. Kao parlamentarac, želeo bih da Evropske institucije budu na strani srpskog naroda, računajući i ovde na Kosovu, pre nego da budu podrška Albancima i ilegalnoj okupaciji ovog srpskog dela”, dodao je on.

“Ovo je još jedna prilika Albancima da ograniče kretanje Srbima između Kosova i ostatka Srbije i unutrašnjosti Kosova”, rekao je Nikolas Bej komentarišući novu odluku Aljbina Kurtija o postepenom sprovođenju preregistracije.

On je napomenuo da evropske institucije provode svoje vreme da daju lekcije o ljudskim pravima i o stanju na Kosovu, ali i  da je vreme da se skoncentrišu na osnovna prava Srba. Osvrnuo se i na nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani od strane kosovskih vlasti.

“Fundamentalne slobode i elementarni princip koji je, u stvari, privatna svojina su u potpunosti ugroženi od strane kosovskih albanskih moćnika. Osnovni cilj je da dovrše uništavanje svega što čini identitet Srba na njihovom prostoru”, kazao je Bej.

On je Srbima na Kosovu poslao poruku solidarnosti, prijateljstva i nade.

“Poruka solidarnosti zato što srpski narod na Kosovu pati već decenijama u obliku potpune indiferentnosti koja još više pojačava tu patnju. Postoji poruka nade jer postoji vitalnost i izdržljivost i volja izvanrednih Srba da brane ono što oni jesu i da sačuvaju svoj identitet i svoju kulturu kroz vekove, pa sam ja siguran da će to učiniti u celoj Srbiji pa i na Kosovu“, zaključio je Nikolas Bej.

(Foto: Pankomp)

Evroparlamentarac Nikola Bej će svoju posetu Kosovu završiti danas obilaskom manastira Gračanica. Pretohodnih dana je posetio Visoke Dečane, Orahovac, Osojane i još nekoliko mesta. Osim njega, u delegaciji su bili i Maksim Kusak, Luis Žamin, Aleksis Trude, Iv Frožer i Rafael Delaplanš.

Nikola Bej je član Rkonkete, (Reconquête!) nacionalističke političke partije u Francuskoj koja je osnovana krajem 2021.