Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati

Ivana Petrović i Aleksandra Arsić u studiju Kim radija (Foto: Kim)

Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.

Dezinforamcije i lažne vesti se putem pojedinih medija plasiraju na dnevnom nivou.

“Lažna vest je plasirana informacija koja ima za cilj da, uglavnom služeći nekom političkom uticaju, zavede određenu grupu, što veći broj građana, da prihvate određene sudove, iako je zasnovana na lažima”, kazala je Petrovićeva.

Ona smatra da je internet naš blagoslov i naše prokletstvo, ogromna arena u kojoj se ubacuju i lažne i štetne informacije, navela je ona i dodala da je u kriznim situacijama, posebno na početku pandemije koronavirusa bilo mnogo lažnih informacija.

“Onlajn prostor se bukvalno koristio za rat između grupe aktivaksera i različitih teoretičara zavera. Mi smo u tom trenutku imali dve suprotstavljene grupe: jedna je tvrdila da virus ne postoji, da je to sve jedna velika teorija zavere, a s druge strane smo imali grupu koja je verovala i plasirala informaciju da će nas virus sve pobiti, a istina je zapravo bila negde na sredini”, rekla je ona.

Ivana Petrović kaže da razlog za objavljivanje lažnih vesti vrlo često direktno zavisi od njihovog izvora.

“U slučaju naših medija, mi imamo vrlo jasnu političku matricu i zloupotrebu određenih medija da se kroz njih plasiraju određene lažne informacije. One kod velikog broja građana, do kojih dopiru ti mediji, imaju za cilj da kroz te lažne vesti formiraju određeno mišljenje. U tome im pomažu razni spin doktori kojima je to profesija. Da kažemo prostim rečnikom – sluđuju narod i to jako vešto rade. To je kod nas primarni način plasiranja, a cilj je, naravno, apsolutna kontrola društva kao takvog ili zastrašivanje, što takođe je vrlo prisutno. Zastrašenim ljudima je lako vladati“, istakla je ona.

Pogledajte ceo Kim podkast sa Ivanom Petrović.