1.9 C
Pec
4. dec 2023

Počela primena odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila

Izvor:Kim

Nove mere za preregistraciju vozila koje je donela Priština stupile su na snagu noćas. Kako javljaju mediji sa severa Kosova, noćas je izdata prva opomena vozaču koji je sa KM tablicama ušao na Kosovo preko prelaza Jarinje. Međutim, kako javljaju onima koji izlaze sa Kosova a poseduju ove tablice za sada nisu opominjani.

Tokom jučerašnjeg dana i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova ali i Policija su upozoravali da od danas kreće primena poslednje odluke Vlade Kosova koja podrazumeva postepeni proces ukidanja srpskih tablica gradova na Kosovu.

Napominu i da se od danas izriču mere ukora, a da će od 21. novembra do 21. januara, svim vlasnicima vozila koji se kreću Kosovom sa, kako navode, nelegalnim registarskim tablicama biti izrečena novčana kazna od 150 evra.

Ova najava je posebno uznemirila Srbe na severu, a poznavaoci prilika ističu da bi kažnjavanje građana moglo da izazove otpor i dodatne tenzije.

Iz MUP-a i Policije ističu da će od 21. januara 2023. godine vlasnici vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, za ulazak i kretanje na teritoriji Kosova, treba da budu opremljeni probnim registarskim tablicama, ali i da će im biti omogućene olakšice prilikom preregistracije. Oni koji se odluče da od 31. marta do 21. aprila 2023. godine, registraciju svoja vozila više neće imati olakšice. Nakon 21. aprila 2023. godine neće biti dozvoljen ulazak ili kretanje motornih vozila koja imaju registarske tablice izdate od strane MUP-a Srbije a koje imaju oznake gradova na Kosovu.

Policija je juče objavila i kako izgleda obrazac koji će vozačima sa KM tablicama biti uručivan a koji je zapravo opomena da treba da preregistruju svoje vozilo.

NAJNOVIJE

Više