U Bondstilu izvršena primopredaja dužnosti; KFOR spreman da interveniše ukoliko bezbednost i sloboda kretanja budu ugroženi

Foto: KFOR

U kampu Bondstil izvršena je primopredaja dužnosti u sredu. Američki pukovnik Kristofer Samulski preneo je nadležnost regionalne komande KFOR-a Istok na američkog pukovnika Krisa M. Mabisa.

Ceremoniji je prisustvovao i komandant KFOR-a, general-major Anđelo Mikele Ristuća.

On se zahvalio odlazećem komandantu komande Istok za njegov doprinos KFOR-ovoj “suštinskoj misiji”, te je, kako navode iz KFOR-a, takođe “istakao važne izazove koji su pred nama”.

“Komandant KFOR-a je istakao potrebu da se nastavi sa očuvanjem bezbednosti širom Kosova u skladu sa mandatom KFOR-a u UN. General-major Ristuća je naglasio kako jednostrane akcije dezinformacija i optužujuća retorika predstavljaju rizik za trajnu stabilnost, na Kosovu i širom regiona” – navodi se.

On je takođe istakao da je KFOR fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

“Trupe KFOR-a pomno prate situaciju na terenu i potpuno su spremne da intervenišu ukoliko stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja budu ugroženi, u skladu sa našim mandatom UN” – naveli su iz KFOR-a.