Nenad Rašić oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja

Nenad Rašić (Foto: Kim)

Osnovni sud u Prištini oslobodio je Nenada Rašića oputužbe za zloupotrebu položaja u slučaju koji se vodio protiv četiri bivša ministra Vlade Kosova, među kojima su bili još i Besim Bećaj, Mimoza Kusari Ljilja i Dardan Gaši. 

Osim njih, oslobođeni su i ostali optuženi u slučaju privatizacije distributivne mreže KEK-a.

Predsednik Progresivne demokratske stranke (PDS) Nenad Rašić je istakao da mu nije bilo svejedno da sluša svoje ime u kontekstu neke optužbe, iako je kazao da je oslobađajuća presuda bila očekivana.

“Osećaj je neprijatan, iako sam znao da mi svi dokazi idu u prilog. Nisam ni bio prisutan na sastancima kada je donesena odluka koja je bila protivzakonita. Znalo se da Tužilaštvo nema slučaj jer je cela grupa koja se tereti radila po zakonu, normama, regulativama. Tužilaštvo je toliko ekstremno išlo da kad sam dobio poziv da dam izjavu tužiocu, nisam imamo ni jedan papir na kome piše da li se stvarno to nešto desilo pre devet i po godina”, rekao je on.

Rašić je najavio protivtužbu protiv Tužilaštva, jer smatra da optužnica protiv njega nije slučajno podignuta i da je imala za cilj njegovu diskreditaciju.

“Najpre ću se konsultovati sa advokatom, a kako to ide po sistemu, najpre ću pokrenuti proces protiv Tužilaštva, u ovom slučaju tužioca. Sigurno će tužbom biti obuhvaćen i ekspert, koji je podneo izveštaj koji nije ni pravno, ni ekonomski opravdan. Na kraju ide država, odnosno sistem, koji je faktički nalogodavac Tužilaštvu”, kazao je on.

Oslobađajuća presuda je pročitana samo na albanskom jeziku, jer prevodilac za srpski nije bio obezbeđen.

Podsetimo, zbog podizanja optužnice protiv Rašića za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, on je pre dve i po godine podneo ostavku na mesto direktora kancelarije za zajednice pri kabinetu premijera Kosova.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 10. aprila 2020. optužnicu protiv 19 osoba, uključujući zvaničnike i bivše visoke zvaničnike zbog krivičnog dela “zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja”, među kojima se našao i Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke.