KO: Desetoro Srba iz Z.Potoka napustilo KBS, tvrde da je moralni čin a ne plod pritiska

Nakon službenika SO Severna Mitrovica i rukovodilaca OIK-a na Severu, ostavke je danas dalo i 10 srpskih pripadnika KBS-a poreklom iz Zubinog Potoka, kako se se predstavili ispred kamera Kosovo onlajna koja je snimila njihove izjave na mitrovačkom šetalištu.

Danas, ovi pripadnici tvrde da se nisu dvoumili, te da su to učinili kao „moralni čin“ i znak podrške za Srbe na Kosovu.

„Pratimo trenutnu situaciju i dešavanja zadnjih dana, iz ličnih razloga odlučili smo da se solidarišemo i napustimo Kosovske bezbednosne snage“, rekao je jedan od mladića.

Drugi mladić je ponovio da je ostavka čin solidarnosti, a ne pritisaka.

„Radili smo skoro pet godina i na našu odluku apsolutno nikakvih pritisaka nije bilo, ovo je naša odluka. Odlučili smo da se složimo sa našim narodom u ovim teškim trenucima, da se solidarišemo i napustimo svoja radna mesta“, rekao je on.

U KBS ima i dalje srpskih pripadnika KBS, sa juga pre svega ali u malom broju. Od 137 Srba u KBS pre nekoliko godina, oko 50 njih se 2018, odnosno više od 70, naredne, prema dostupnim podacima, udaljilo iz ove formacije.

Predsednik Srbije je te i naredne godine više puta pozivao Srbe sa Kosova da ne budu deo KBS.

Navodno se prema izjavama kosovskih zvaničnika i pojedinih medija, 2019, na novom konkursu prijavilo oko 40 Srba, ali od tada nije bilo potvrđenog podatka o tačnom broju srpskih pripadnika u KBS.

Prema ranijim izveštajima, na srpske pripadnike KBS vršen je pritisak da napuste ovu službu, u koju su se prema više anonimnih svedočenja za naš portal tokom godina neki prijavljivali jer „nisu imali sa čim da hrane porodicu“ i „finansijski opstanu“. Neki od njih i njihova imovina su bili i meta fizičkih napada.

Na Severu je nastavljeno sa napuštanjem kosovskih institucija. Danas su gužve ispred opštine SO Mitrovica, gde zaposleni čekaju da predaju otkaze, a prethodno su jutros i četiri rukovodilaca opštinskih izbornih komisija podneli neopozive ostavke.

Istovremeno, dok Kurti iz Prištine poziva Srbe da ne napuštaju institucije, ali i potvrđuje da ne povlači svoju odluku o tablicama, bivšem majoru i kapetanu Kosovske policije u Beogradu danas su uručeni ordeni.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.