Haradinaj predložio rezoluciju od četiri tačke za rešavanje trenutne krize na Severu

(Foto: KoSSev)

Predsednik AAK i nekadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, danas je i zvanično predložio rezoluciju stranke kojom rukovodi – za rešavanje trenutne krize na Severu vezane za tablice, odnosno izlazak Srba iz kosovskih institucija. Rezolucija sadrži četiri tačke.

U prvoj tački rezolucije, koju njegova stranka predlaže, navodi se da kosovska Vlada odmah treba da donese odluku o odlaganju primene sporazuma o tablicama, i to sve do „konačnog sporazuma o uzajamnom priznanju sa Srbijom“.

Da kosovske institucije treba da započnu intenzivne razgovore sa građanima srpske nacionalnosti za njihov povratak u institucije, iz AAK su naveli u tački broj 2.

Zatim, u trećoj traži od Vlade traže da intenzivira i komunikaciju sa drugim „faktorima u zemlji“, kako su naveli, uključujući i opoziciju – kao nešto što je neophodno za prevazilaženje nastale situacije.

A u poslednjoj tački, iz AAK ponavljaju svoj dobro poznat stav, a to je da je neophodna bolja saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Potreban je samit u SAD, sastanci od nekoliko dana do zaključenja konačnog sporazuma o priznanju Kosova i Srbije“, glasi 4. tačka ove rezolucije.

Haradinaj je naglasio da će rezoluciju uputiti kosovskoj Skupštini na glasanje, a ukoliko ona ne bude usvojena, njegova stranka će razmatrati „druge mere“.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, a koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Međunarodni predstavnici listom pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Opozicioni lideri na Kosovu u više navrata su od kosovskog premijera tražili bolju saradnju i koordinaciju sa međunarodnim saveznicima, a najglasniji je u tome bio upravo Haradinaj. On od samog početka insistira da Kurti treba da se konsultuje sa EU i SAD i da ih u ovom slučaju posluša.

Kurti je nedavno, a usled novonastale krize na Severu, održao sastanak sa liderima najvećih opozicionih stranaka na Kosovu, među kojima je bio i Haradinaj, koji je, međutim, sastanak nakon desetak minuta i napustio.

Kako je tada izjavio za medije – nije želeo da sluša „Kurtijeva predavanja“.