Aktiv pokreće telefonsku liniju za prijavu slučajeva maltretiranja od strane policije

Izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini (Foto: Kim)

Nakon nedavnog fizičkog i verbalnog napada na Miodraga Milićevića od strane pripadnika Specijalne jedinice Kosovske policije, NVO Aktiv iz Severne Mitrovice je odlučio da pokrene telefonsku liniju putem koje će građani koji se kreću ka prelazima Jarinje i Brnjak moći da prijave slične neprijatnosti.

Nakon brojnih spekulacija u javnosti, koje pre svega dolaze od predstavnika različitih kosovskih institucija, a vezanih za incident koji se dogodio u ponedeljak 14. novembra u blizini Jarinja, izvršni direktor ove nevladine organizacije Miodrag Milićević je održao konferenciju za štampu u Prištini kako bi objasnio šta mu se dogodilo. Njegove tvrdnje o fizičkom i psihičkom maltretiranju kosovskih specijalaca i saopštenje koje je Aktiv izneo u javnost najpre je demantovala upravo Kosovska policija.

„To je zapravo ključni razlog današnje konferencije ali i svih ostalih javnih pojavljivanja u kosovskoj javnosti i on bi trebao da posluži isključivo domaćoj, pre svega mislim na većinski albansku javnosti na Kosovu, da realnije sagleda činjenice i prihvati ovu informaciju koja je bila pretočena u javno saopštenje kojim smo se oglasili“, rekao je Milićević.

Podsetimo, i zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je napad na Milićevića od strane specijalaca nije potvrđen, već se radi samo o sumnji.

Milićević je detaljno opisao događaj od ponedeljka ujutru kada se svojim vozilom uputio iz Severne Kosovske Mitrovice ka Sarajevu.

„U neposrednoj blizini mesta koje se zove Lešak naišao sam na kolonu vozila kosovske policije, tačnije tri vozila i jednog oklopnog vozila koje je išlo na začelju te kolone, bilo je jasno da se radi o pripadnicima specijalne policije Kosova. Ista kolona kretala se 40 kilometara na sat u delu puta gde je dozvoljena brzina 80 i bez ikakvih obeležja, niti rotacije, da se radi o konvoju, niti da se radi o bilo čemu što bi u tom trenutku upućivalo na zabranu preticanja. Pokušao sam da preteknem poslednje vozilo koje je bilo u toj koloni, oklopni transporter Kosovske policije bez oznaka koje mi je preseklo put odnosno jasno su mi time stavili do znanja da preticanje neće biti moguće nakon čega sam se ja vratio u desnu traku i nisam više pokušavao ni na koji način da obiđem pomenuta vozila“, rekao je Milićević.

Kada je svojim automobilom stigao na prelaz, kako navodi, kolona se zaustavila i saobraćaj je bio blokiran dok se vozila Kosovske policije nisu uparkirala na mestu gde se nalazi punkt jedinice Specijalne policije Kosova.

„Nakon čega su tri pripadnika kosovske policije u maskirnim uniformama pod punim naoružanjem sa kapama na glavama (ne fantomkama), bez ikakvih obeležja izašli iz auta i naredili su mi da parkiram auto sa desne strane što sam ja i učinio. Jedan od te trojice je prišao vozilu i rekao mi nešto na albanskom što ja nisam razumeo, obratio sam se čoveku rečima da se razumem najbolje albanski jezik i pre svega – „Dobro jutro“. Nakon toga se drugi policajac obratio na srpskom jeziku, veoma agresivno je zatražio dokumenta, veoma povišenim tonom mi je naredio da izađem iz auto, a dokumenta su bila nasilo uzeta iz mojih ruku, moj komentar je bio ’bez ikakvih tenzija nema potrebe za tim’, nakon čega mi je rečeno da ućutim i da ne prognovorim nijednu jedinu reč“.

Napominje da im je kazao da ne smatra da je napravio prekršaj time što je pokušao da obiđe kolonu vozila.

„Naređeno mi je i gurnut sam fizički u auto kako bi se obavio pretres, ruke su mi bile na krovu, ne moram da napominjem da sam primio dva udarca u levi i desni ekstremitet, i to razumem imaju pravo da postupaju kako su postupali da bi obavili pretres i to ću progutati. Nakon toga usledilo je pitanje gde radim i ja sam objasnio a onda je usledilo pitanje zbog čega nemam kosovska dokumenta. Naređeno mi je da se okrenem uz povik ’ovo je Kosova’, ja sam rekao naravno jeste Kosovo, nakon čega je policajac pogledao u levu i desnu stranu da li ima svedoka i udario me pesnicom u levi deo ispod rebara“, rekao je Milićević.

Milićeviću je potom naređeno da otvori gepek.

„Razbacali su mi stvari iz kofera, veoma nasilno. Polomili su plastiku u autu bez ikakvog razloga i povoda. Pretražili su unutrašnjost vozila i pronašli mali perorez nalik švajcarskom nožu. Otvoren je nož, držan je u ruci prema meni iz nepoznatog razloga, ne znam šta je hteo, jer nakon tog udarca vi možete da očekujete bilo šta. Imajući u vidu da se radi o zvaničnim organima policije da to takvog scenarija neće doći. Nakon toga je perorez vraćen u auto uz upozorenje da je ovo bilo samo upozorenje“.

Izvršni direktor NVO Aktiv nakon toga je nastavio put ka Novom Pazaru gde je pregledan u Opštoj bolnici.

„Na svu sreću ozbiljnijih povreda osim kontuzije i blage otekline nije bilo“, naveo je Milićević.
Telefonska linija za prijavu policijske brutalnosti

Milićević je najavio da je ova organizacija odlučila da od sutra aktivira kontakt telefon na koji će građani koji se kreću ka prelazima Jarinje i Brnjak, a dožive slične situacije moći da dobiju savete kako da dalje postupaju.

„Nemamo nameru kao organizacija da zamenimo zvanične policijske organe na Kosovu, ali imamo da građanima olakšamo put komunikacije prema zvaničnim institucijama i ohrabrimo ih da mogu da prijave bilo koji od incidenata, maltretiranja ili nemilih situacija u kojima oni smatraju da je policija prekršila svoja ovlašćenja i da su reagovali na neprimereni način“.

Ova linija biće otvorena 24 sata, ali će biti funkcionalna samo tokom radnih sati ove organizacije, to jest do 8 do 16 časova.

„Nakon četiri popodne građani mogu poslati poruku, a mi ćemo ih pozvati sutradan kako bi im objasnili koji su postupci i šta treba da urade“, kazao je izvršni direktor NVO Aktiv.

Milićević je dan nakon incidenta podneo žalbu Policijskom inspektoratu Kosova.

„Apsolutno sam siguran da će advokati dalje preuzeti slučaj kako bismo naterali policiju da sprovede detaljnu istragu o svemu što se dogodilo i imali končano pun izveštaj o tome da li je došlo do prekoračenja ovlašćenja specijelne policije i zbog čega specijalna policija uopšte na severu Kosova reguliše saobraćaj umesto saobraćajne policije“, rekao je on.

Milićević traži pregledanje video nadzora

Na mestu na kome je Milićević zaustavljen, kako kaže, istalirana je baza Specijane policije Kosova.

„Zvanično ću zahtevati do policije snimke kamera kako bi se utvrdilo ko je od policajaca prekršio ovlašćenja i na koji način se odvijala čitava situacija kako bi ja se nadam pomoglo u rasvetljavanju ovog incidenta“, zaključio je on.

Podsetimo, Policijski inspektorat Kosova potvrdio je da je pokrenuta istraga na osnovu pritužbe Miodraga Milićevića o fizičkom i psihičkom maltretiranju od strane pripadnika Specijalne jedinice policije u blizini Jarinja.