Pobedom ću te, pobedom ćeš me

(Foto: Printskrin alo.rs)

Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili “veliku pobedu srpske diplomatije”.

Svega pola sata nakon što se na Tviteru porukom “Imamo sporazum!” oglasio visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednik Evropske komisije Borel, portal alo.rs je u vesti pod naslovom “ŠTA ZA SRBIJU ZNAČI DOGOVOR U BRISELU Velika pobeda srpske diplomatije” požurio da objasni njegove “glavne benefite”.

Nabrajanje najznačajnih momenata te “velike pobede” u tekstu otpočinje tvrdnjom da “bez ikakve dileme”, ispunjenje svih prethodnih sporazuma iz dijaloga “ide pre bilo kakvih daljih razgovora o normalizaciji odnosa”.

Da napred navedeno bez ikakve dileme nije tačno, jasno je već iz Borelovog tvita u kome se, između ostalog, navodi i:

“Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima”.

Recimo samo da skoro decenijski zastoj u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština sasvim sigurno neće biti prevaziđen “narednim koracima u narednim danima”.

Iako se neformalni ton vesti može pripisati specifičnosti tabloida, njen autor svesno ili nesvesno podilazi psihologiji mase obraćajući se čitaocima u množini:

“Narode, sačuvali smo KM tablice i one ostaju u upotrebi na severu KIM dok se konačno ne dogovorimo oko toga! Ionako smo za poslednjih godina izdali svega desetak novih KM tablica, tako da ta mera naš narod ne pogađa u praksi”.

Naravno, navodi o izdavanju “svega desetak novih KM tablica” nisu potkrepljeni navođenjem izvora te aproksimacije, pa ostaje da se autoru veruje na reč.

Potom sledi konstatacija da će naš narod na severu KiM “bez problema voziti i dalje svoje KM tablice”.

Narod, ni na Kosovu, ni u Metohiji, niti bilo gde, ne “vozi tablice”, već vozila. I uvek su na njima “svoje” tablice, koji god niz brojeva i simbola da je naveden na tom komadu lima.

Dalje, južno od Ibra, dakle i po Metohiji, Srbi odavno ne koriste tablice koje izdaju u centralnu Srbiju izmeštene policijske uprave gradova sa Kosova. One su upotrebi još jedino na severu, malom delu Kosova.

U tekstu se dalje navodi da “ni na koji način i nikada nećemo prihvatiti RKS tablice i to ovaj dogovor potvrđuje”. Samo dve rečenice ranije u istoj vesti se tvrdi da “KM tablice ostaju u upotrebi na severu KIM dok se konačno ne dogovorimo oko toga!”.

Ako ih “ni na koji način i nikada nećemo prihvatiti” znači da smo se sa sobom već dogovorili i da je ovaj logički kalambur suvišan. Ili da, možda, ipak nismo ni to pa će, o narode, o tablicama u naše ime pregovarači ipak ponovo pregovarati i sa kosovskim Albancima i sa međunarodnom zajednicom?

Uostalom, premijer Kosova Aljbin Kurti je dan nakon postizanja sporazuma naveo da proces dijaloga prvi put ulazi u fazu pregovora o opštem okviru, koji će biti pravno obavezujući i rešiti fundamentalne probleme iz prizme međunarodnog prava.

Za nijansu manje filozofski nastrojen je bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i uspešni pregovarač Petar Petković koji je u jednom od bezbroj svojih saopštenja javnosti naveo:

“Zahvaljujući pritisku koji je izvršen na Кurtija, ne samo da je izbegnuto dramatično pogoršanje situacije na terenu, već je i našim građanima na severu pokrajine omogućeno da nastave da nesmetano koriste vozila registrovana na srpske tablice, a trajno rešenje za ovaj problem tek treba da nađemo”.

Jednostavnije rečeno, prihvatanje ostaje opcija.

Dogovor je pokazatelj da su “SAD želele smirivanje tenzija i radile u tom pravcu”, zaključuje se na kraju vesti na portalu alo.rs.

Da su SAD “želele smirivanje tenzija i radile u tom pravcu” potvrđuju brojni navodi američkih zvaničnika iz različitih perioda pre i tokom krize u vezi sa tablicama. O tome su u više navrata govorili ambasadori Hovenijer i HilGabrijel EskobarNed PrajsDerek ŠoleEntoni Blinken

Portal dnevnog lista Alo! nesvesno je, dan nakon objave ove vesti, demantovao i onaj u čije se ime “velike pobede” godinama medijski proglašavaju i slave navodom da je “u statusnom smislu, dogovor o tablicama ’mala taktička pobeda’ Beograda”.

Sa druge strane medijska matrica, bila ona velika ili mala, lako je uočljiva.

Najjednostavnijom internet pretragom naslova “Velika pobeda srpske diplomatije” dolazi se do rezultata koji govore da su potpuno identičnu poštapalicu prethodno koristili i:

Srbija danas krajem avgusta 2022. u vesti o postavljanju disklejmera na administrativne prelaze: “Na svim administrativnim prelazima postavljena oznaka da KOSOVO NIJE DRŽAVA”.

24sedam.rs početkom avgusta 2022. u vesti sa podnaslovom “Albanci zaboravljaju da je Kosovo i Metohija po svim važećim međunarodnim aktima neodvojivi deo Srbije”.

Kurir u martu 2020. u vesti pod naslovom “PRIŠTINA VIŠE NEMA VEĆINU U UN: Evo koliko zemalja ne priznaje lažnu državu Kosovo VELIKA POBEDA SRPSKE DIPLOMATIJE”

Informer u aprilu 2018. donoseći vest o tome kako su u Komitetu regiona Evropske unije u Briselu uklonjeni su svi simboli i oznake kojima je Kosovo predstavljeno kao država.