6.3 C
Pec
4. feb 2023

Bez najave da će Kurti predstaviti budžet u nekoj od opština sa srpskom većinom

Izvor:Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti je nedavno krenuo u obilazak opština na Kosovu i predstavljanje budžeta za 2023. godinu pred građanima. Međutim, još uvek nije poznato hoće li tim povodom posetiti i neku od deset opština sa većinski srpskim stanovništvom. Kako je za Kim naveo portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu „predstojeće opštine i datumi tek treba da budu potvrđeni“.

Na pitanje da li će do kraja ove kalendarske godine, a radi predstavljanja budžeta Kosova od tri milijarde i 212 miliona evra, premijer Kurti govoriti pred građanima neke od deset opština na Kosovu sa većinski srpskim stanovništvom, potparol Vlade Kosova je u pisanom odgovoru za Kim naveo:

„Kao što znate, premijer Kurti je zajedno sa ministrom finansija (Hekuranom) Muratijem i ministrom administracije lokalne samouprave (Eljbertom) Krasnićijem započeo obilazak radi predstavljanja budžeta za 2023. godinu. Do sada smo bili samo u tri velike opštine, tj. Prizrenu, Mitrovici i Prištini. Predstojeće opštine i datumi tek treba da budu potvrđeni i predmet su dnevnog reda premijera. Javnost ćemo blagovremeno obavestiti“, naveo je Krueziu.

Podsetimo, dok je dolazio na skup u Prištini o predstavljanju budžeta Kosova za 2023. godinu, aktivisti Socijaldemokratske partije Kosova (SDP) gađali su trulim trešnjama premijera Kurtija protesujući što je navodno promenio stavove o postizanju sporazuma sa Srbijom o registarskim tablicama vozila.

Predstavljajući nacrt budžeta za 2023. godinu u Skupštini Kosova, Aljbin Kurti je rekao da vlada njime pokušava da „olakša život građanima i razvija ekonomiju“.

Budžet Kosova za 2023. iznosiće tri milijarde i 212 miliona evra, pri čemu 745 miliona evra otpada na plate i dnevnice, 493 miliona evra na robe i usluge, milijardu i 98 miliona evra na subvencije i transfere, a 811 miliona evra na kapitalne troškove.

NAJNOVIJE

Više