Aleksandar Stojanović: Situacija je ozbljna i preti da još više eskalira

Aleksandar Stojanovic (Foto: Privatna arhiva)

Piše: Aleksandar Stojanović, Centar za razvoj loklanih sredina

Građani srpske nacionalnosti su zastrašeni a celokupna društvena atmosfera je vrlo napeta i preti da još više eskalira. Zaista sam šokiran jučerašnjim danom i svim onim što se desilo u Velikoj Hoči i Mitrovici sinoć, piše u autorskom tekstu Aleksandar Stojanović, direktor Centra za razvoj lokalnih sredina.

Obe policijske akcije su nekako više bile demonstracija sile nego pokušaj pravne države, kako se predstavlja. Građani srpske nacionalnosti su zastrašeni a celokupna društvena atmosvera je vrlo napeta i preti da još više eskalira. Učenici koji idu u škole se pitaju da li smeju da idu na časove i šta će biti sa nastavom. Sve to zapravo pokazuje kakva je atmosvera na severu Kosova.

Institucije u Prištni proteklih godinu dana ni jednom svojom akcijom na terenu nisu pokazale da imaju ljudski lik i da razumeju probleme srpskog naroda. One se nisu trudile da se približe običnom svetu i zapitaju kako žive Srbi koji se bore sa nedostakom radnih mesta, nedostatkom poslova, ekonmskom i potlitčkom krizom.

Srbi ministra policije više doživljavaju kao nekog kome hvali samo bič, a ne kao modernog čoveka sa osećajem za građane. Strašno je koliko je nerazumevanje instutucija u Pristini prema problemima Srba na Kosovu.

Vlada u Prištini nije izgradlila politički okvir društva u kome rešenja trebaju da se traže kroz dijalog. A to uključuje civilizovano traženje rešenja, viziju kako treba da funkcionše moderno društvo i kako treba da se ophodimo jedni prema drugima.

Vlada nije razvila programe da se uposli širi deo srpske zajednice. Da se na taj način približi se Srbima i pokaže da joj je stalo do njih i njihovih problema. Ne postoji osećaj da se sve etničke grupe osecaju sigurno. Vlada sem priče da će uraditi nešto, nije uradila ništa.

Politički problemi se moraju rešavati politički za pregovarckim stolom a ne nasiljem i policiskom akcijma.

Civilno društvo Srba je bilo vise nego konstruktivno, pozivalo je na dijalog institucija u Prištni i Srpske liste, nudilo razna rešenja proteklih godinu dana, ali vlasti u Prištini su ostale neme pred tim predlozima i nastavlie svojim putem, da samo jednostranim merama i akcijama rešavaju problem i na taj način podižu još veću tenziju u društvu.

Pozicija Nenada Rašica i Rade Trajković je dodatano zakomplikovna i teška. Ako oni, sada kao koliciini partneri Vlade u Pršitini nemaju mahanizam da objasne Kurtiju šta treba činiti, onda odmah treba da podnesu ostavke i napuste institucije Vlade. Nenad Rašić treba da stavi prst na čelo i da se zapita koliko su zapravo Aljbin Kurti i minsitar Svecljia uviđajni i razumni ljudi.

Srbi u institucijama u Prištini moraju da zadrže slobodu, da imaju pravo na sospstveni stav. Ako toga nema, onda oni nisu partneri u Vladi nego poslušnici. Takvi odnosi nikada ne izađu na dobro.

U ovom trenutku najbolje bi bilo da svi sednu za pregovarački sto, zajedno sa ambasdama na Kosovu i međunarodnom zajednicom, da se odmah smanji esklacija sukoba na terenu. Potrebno je preduzeti poteze koji vrćaju poverenje između zajednica na terenu, a ne akcije koje dodatno komplikuju stvari.

Potrebno je građanima Kosova bar malo olakšati živote, a ne od njihovih života praviti pakao, napisao je Stojanović u autorskom tekstu.