Švedska preuzela predsedavanje Evropskom unijom

(Foto: Savet Evrope)

Švedska je juče, prvog dana 2023. godine preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije. Prioriteti predsedavanja ove države u narednih šest meseci biće bezbednost, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija, demokratske vrednosti i vladavina prava.

Švedska će tokom prve polovine godine voditi rad u Savetu EU i predstavljati svih 27 država članica u pregovorima sa drugim institucijama EU.

Predsedavaće na oko 2,000 sastanaka u Briselu i Luksemburgu, a oko 150 neformalnih sastanaka biće održano na lokacijama širom Švedske.

„Švedska preuzima predsedavanje u trenutku kada se Evropska unija suočava sa izazovima bez presedana. Zelenija, sigurnija i slobodnija Evropa je osnova naših prioriteta“, rekao je premijer Ulf Kristerson 14. decembra predstavljajući prioritete švedskog predsedavanja, navodi se na sajtu Saveta Evrope.

U dokumentima koje je švedsko predsedavanje EU objavilo o svojim prioritetima, ciljevima i ambicijama – proces proširenja i odnosi sa Zapadnim Balkanom, pominju se kao bezbednosno važna pitanja za Evropu.

„Dešavanja na Zapadnom Balkanu u bezbednosnom smislu važna su i za ovaj region i za Evropsku uniju“, naznačeno je.

Švedska po treći put predsedava Savetom Evrope, a sada je mandat preuzela od Češke. Članica je EU još od 1995. godine, a predsedavala je 2000. i 2009. godine.

U drugoj polovini ove godine, predsedavanje preuzima Španija.

Osmani i Haradinaj čestitali

Prve čestitke kada je u pitanju kosovska javna scena stigle su od Vjose Osmani i Ramuša Haradinaja.

Kosovska predsednica je na Tviteru napisala da očekuje blisku saradnju u ispunjavanju zajedničkih ciljeva i približavanju Kosova Evropskoj uniji.

„Našim švedskim partnerima želim uspešno predsedavanje Savetom EU. Radujemo se zajedničkom radu na ispunjavanju naših zajedničkih ciljeva, približavanju Kosova EU i jačanju jedinstva protiv pokušaja podrivanja naših zajedničkih vrednosti i interesa“, navela je Osmani.

Haradinaj je u jednoj objavi čestitao i Švedskoj na predsedavanju EU, ali i Severnoj Makedoniji – koja je takođe prvog dana ove godine preuzela predsedavanje OEBS-om.

„Obe su važne uloge koje će zahtevati veliko vođstvo i odgovornost, a mi imamo puno poverenje da su Švedska i Severna Makedonija na visini zadatka“, smatra lider AAK.

Haradinaj je izrazio nadu da će ove države, sa svojih pozicija imati još veću priliku da podrže međunarodni subjektivitet Kosova.

„Cenimo naše odnose sa ovim zemljama i radujemo se nastavku zajedničkog rada u pravcu svetlije budućnosti za sve nas“, poručio je on.

Inače, pred sam istek predsedavanja Češke EU, Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u ovu međunarodnu istituciju.