Jović najavio protest 9. januara protiv Vučićeve „veleizdaje“ i „torture, bahaćenja, bogaćenja, pretnji i ucena“ Srpske liste

(Foto: KoSSev)

„Srpski organizam je teško oboleo pre svega od te Srpske liste i politike koju vodi predsednik države i mi to moramo dovesti u red“, kazao je Nebojša Jović, poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije. Za Srpsku listu kazao je da je „nema među živima“.

„Njih nema nigde na ulici. Mi se pitamo gde su oni. Verovatno je većina, možda gotovo i svi po stanovima koje dobijaju u Beogradu na vodi. To je sada kod njih status među izdajnicima, ako nemaš stan u Beogradu na vodi, na Vračaru, nisi dovoljno dobar Srbin i njima podoban“, kazao je Jović.

I dok prvaka Srpske liste „nema nigde“, straha u narodu ima, i to još od vremena Tadića, tvrdi.

Ali ovog puta sva bezočnost ove izdaje je toliko bila neočekivana, toliko drska, ruganje u lice narodu

Jović je stoga najavio civilni skup 9. januara u Kosovskoj Mitrovici, u 12:01 minut simbolično, kako bi digli glas protiv „veleizdaje“ Aleksandra Vučića i „torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena“ Srpske liste, te „najsvirepije izdaje“ od prošle nedelje – „aminovanje“ baza kosovske policije.

„Građani srpske Mitrovice izaći će da javno i jasno pošalju poruku javnosti, srpskoj pre svega, da Aleksandar Vučić ovakvom proalbanskom i po Srbe na Kosovu i Metohiji pogubnom politikom svojom, kao i Srpska lista koja je bila dugogodišnji partner Tačiju i Haradinaju, ne mogu više da predstavljaju Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji“, kazao je.

Verifikovali su i opkoljavanje Mitrovice i okupaciju Severa

Zatražiće od Srbije da se Srbima na Kosovu i Metohiji odredi „državni pregovarač“ – zastupnik, koji će pre svega da poštuje interese i Srbije i Srba na Kosovu.

Skrenuo je pažnju na postojanje još jedne „formacije“ pored Srpske liste i Aleksandra Vučića“.

„Severnu brigadu čiji je sramni zadatak bio da sve mlado, hrabro, nepokorno, ono koje bi eventualni otpor pružilo – da pod svoju kontrolu nečinjenja stavi, u čemu su naravno perfektno uspeli“, naglasio je Jović.

Ovakvu izdaju istorija ne pamti

Ko je i kada tačno prebrojao narod za povlačenje barikada, Rakić to uradio nije, takođe je naglasio Jović.

Sam Jović nije bio na barikadama, jer je znao unapred njihov epilog, s obzirom na to da onaj ko, kako kaže, 10 godina nisu nijednu pobedu izvojevali, a sa druge strane 8 puta na lokalu lagali su narod o izlasku iz institucija i bahatili se, ne mogu ništa dobro da učine.

Izneo je kritike na račun toga što su građani namoravani da idu na barikade – pre svega žene i radnici pred penzijom da se „po pet sati smrzavaju“.

Pa gde je ta elitna Severna brigada, gde je ta elitna Srpska lista da rade posao, da dođe do iznenadnog napada, pa oni će sami sebe da povrede, uopšte im neće trebati ni metak ni suzavac u tom metežu koji bi nastao

Ipak podržao je njihove zahteve i naglasio da niko od trojice nedavno uhapšenih Srba sa Severa zapravo nije oslobođen, naglasivši da barikade nisu bile uzrok, već posledica onog što je pretočeno u dva zahteva.

Kod prebrojavanja, zahtevaće i povlačenje svih kosovskih policijskih snaga sa Severa koje su u međuvremenu raspoređene, što je bio drugi zahtev čuvara barikada – povlačenje baza i svih jedinica sa Severa.

Šta će baze, šta će oklopna tehnika na Severu, osim da unese nemir među Srbima?

„Nijedan od tih zahteva nije ispunjen a predsednik se povukao i mi pitamo zbog čega?“, naglasio je Jović.

Od KFOR-a će se zatražiti da ne izlaze iz okvira svog mandata, i da zato nemaju pravo da se prema Kosovu ponašaju kao prema dovršenoj državi.

Skrenuo je pažnju da je KFOR jedina dozvoljena naoružana vojna sila na Kosovu, te da stoga ne mogu da postoje kosovske oružane snage.

Istovremeno je postavio pitanje predsedniku Srbije zašto ponižava Srbe na Kosovu i zašto im se smeje u lice iritirajućom zamenom teza, kada govori o garancijama za neulazak KBS na Sever.

Kakve veze imaju Kosovske bezbednosne snage sa nama? – upitao je Jović, dodajući da kad je Vučić već spomenuo KBS, onda je pitanje zašto državni vrh ćuti na njihovo formiranje, te da će od Beograda zatražiti da iznese zahtev za njihovo „rasformiranje“ pre dijaloga.

Konačno, Jović je naglasio da oni ne žele sukob ni sa kim, uključujući i KFOR i Albance, te da on to stalno ponavlja.

Sve što se od srpskog rukovodstva očekuje jeste da, dok garantuju da neće ulaziti u sukob sa bilo kim, istovremeno insistiraju na sprovođenju aktuelnih dokumenata, poput Rezolucije 1244, a Albanci kod sebe koriguju „srbofobnost“.

„Ovi naši zahtevi možda deluju suviše oštro, ali su oni sada preko potrebni, to se može uraditi elegantno, mi ne tražimo od naše države da ulazi u rat, ne, ne, niko rat ne želi, ali, prvi metak kad se ispali, predsednik treba da pita, gospodo možete li vi ovo da stavite pod kontrolu, ako ne ja moram da uđem sa vojskom“.