Miljanu Adžiću produžen pritvor na još dva meseca, odbrana će uložiti žalbu i traži premeštaj

Ilustracija (Foto; Insajderi)

Osnovni sud u Prištini produžio je danas pritvor za još dva meseca Miljanu Adžiću, uhapšenom pre nešto manje od mesec dana na Jarinju, potvrdio je za KoSSev njegov branilac, advokat Miloš Delević.

Adžić se, kako je potvrdio Delević, trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici u Podujevu, a odbrana traži njegov premeštaj.

„Tražili smo premeštaj za Mitrovicu, zbog porodice i poseta“, naveo je advokat.

Ujedno, kaže da će u zakonskom roku uložiti i žalbu na produženje pritvora.

„Očekujemo da se istraga tokom ta dva meseca i završi, s obzirom na to da specijalni tužilac ništa do sada nije uradio. Tužilaštvo nije iznelo konkretne dokaze“, ističe Delević.

Miljan Adžić uhapšen je 9. decembra na prelazu Jarinje, a kosovske vlasti terete ga za „napad na službeno lice u saizvršilaštvu“ i „neovlašćeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja“.

U saopštenju Kosovske policije od tada, naveli su da je on osumnjičen i za krivično delo „teško ubistvo u pokušaju“, odnosno učešće u napadu vatrenim oružjem na službena lica.

Adžiću je već sutradan po hapšenju, određena i jednomesečna mera pritvora, a razlozi za to bili su mogućnost bekstva, sakrivanja, uništavanja ili menjanja dokaza.

Premda ni Kosovska policija ni Osnovni sud tada nisu precizirali, kada se dogodio incident za koji se Adžić tereti, pojedini mediji, pozivajući se na svoja saznanja, izveštavali su da je u pitanju napad na pripadnike Kosovske policije u Zvečanu i severnom delu Mitrovice tokom akcije protiv šverca droge u oktobru 2021. godine.

Inače, puštanje Miljana Adžića kojem je sada određena dvomesečna mera pritvora, bio je jedan od zahteva Srba za uklanjanje barikada, a pored oslobađanja Dejana Pantića i Slađana Trajkovića, koji je takođe u pritvoru.

Ipak, barikade su uklonjenje dan nakon što je iz sudskog pritvora u kućni prebačen Dejan Pantić.