MSP Kosova: Nismo dobili obaveštenja o povlačenju priznanja

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova (Foto: Gazeta Ekspress)

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da ovo Ministarstvo, kao ni predstavništva Kosova, nemaju obaveštenja povodom jučerašnjih tvrdnji predsednika Srbije da su neke zemlje povukle priznanje Kosova.

Prema Vučićevim rečima, priznanje Kosova su povukle Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Barbuda, Sveta Lusija i Maldivi. Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da do sada nije bilo obaveštenja kosovskim institucijama o Vučićevim tvrdnjama. On je rekao da tvrdnja nije dokazana ni nakon razgovora sa predstavnicima ovih zemalja.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo, saopštava da nema obaveštenja u Ministarstvu spoljnih poslova niti u predstavništvima Republike Kosovo povodom jučerašnjih tvrdnji predsednika Srbije da su neke zemlje povukle svoje priznanje. Takva tvrdnja nije dokazana ni ličnim razgovorima sa predstavnicima na različitim nivoima ovih država, niti konsultacijama sa važnim partnerima naše zemlje“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se „otvorena pitanja između Republike Kosovo i Srbije rešavaju dijalogom, a ne destruktivnim medijskim kampanjama“.

Ovo ministarstvo pozvalo je Srbiju da hitno odustane od „agresivnih napada na Kosovo i njegov suverenitet i vrati se za pregovarački sto usredsređen na obostrano priznanje“.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova nalazi se 117 država koje su priznale nezavisnost Kosova.