Božićna liturgija u manastiru Gračanica i crkvi Sv. Dimitrija u K.Mitrovici

(Foto: Kim)

U manastiru Gračanica i crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici danas su služene liturgije povodim obeležavanja pravoslavnog Božića.

Pred više stotina vernika iz Gračanice i okoline liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom eparhije.

Vladika Teodosije je u toku službe pročitao božićnu poslanicu srpskog patrijarha Porfirija, u kojoj se, između ostalog, ukazuje na stanje ljudskih prava kao i bezbednosti kosovskih Srba.

Liturgiji je prisustvovala i predsednica Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić, ambasador SAD na Kosovu, Džefri Hovenijer i šef misije OEBS-a, Majkl Devenport.

Nakon božićne liturgije u Gračanici, ambasador SAD na Kosovu, Džefri Hovenijer, osudio je napad na mladiće kod Štrpca, dok se ujedno zahvalio na tome što su kosovske institucije vrlo brzo reagovale i uhapsile osumnjičenog.

Nakon službe vernici su se pričestili. U razgovoru za Kim su uglavnom poželeli mir i blagostanje kako za svoje tako i ostale srpske porodice na Kosovu. Kažu da ih je jučerašnje ranjavanje dvojice dečaka iz okoline Štrpca mnogo uznemirilo i da ovaj praznik protiče u zabrinutosti i zbog tog napada.

Vladika je nakon toga ugostio prisutne ambasadore – Hovenijera i Devenporta.

Božićna liturgija služena je ovoga jutra i u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Liturgiju je služio protejer-stavrofor Milija Arsović uz učešće članova crkvenog hora „Branislav Nušić“.

Nakon liturgije usledilo je pričešće. Bio je prisutan veliki broj vernika, među kojima je bilo dosta dece, javlja Radio Kontakt Plus.

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Obeležavanje Božića u Gotovuši prošlo je u senci jučerašnjeg ranjavanja dečaka i mladića, kada je na njih pucano iz automobila u pokretu.

Ipak, ovog jutra u crkvi Presvete Bogorodice služena je Božićna liturgija, pred velikim brojem vernika. Obeležavanje Božića potom je nastavljeno u konaku crkve.

„Meštani Gotovuše su za Božić poželeli mir, koji je u ovom trenutku najpotrebniji, zdravlje, sreću i nadu u bolju budućnost, koja sada i nije baš svetla“, navela je stranica Lepa Gotovuša.

(Foto: Lepa Gotovuša)

Podsetimo, dečak S.S.(11) i mladić M.S.(21) srpske nacionalnosti ranjeni su u selu kod Štrpca, kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Oni, kako je potvrđeno i iz srpskih i iz kosovskih izvora, nisu životno ugroženi.

Neposredno nakon incidenta uhapšen je osumnjičeni za napad koji se sada tereti za pokušaj ubistva. Reč je o tridesettrogodišnjem muškarcu A. K. sa Kosova. Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, saopštio da je pripadnik KBS umešan u incident.