UNDP i ambasada Italije potpisali sporazum o programu digitalnih veština

(Foto: UNDP)

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i ambasada Italije na Kosovu potpisali su danas sporazum o saradnji u podršci mladima svih etničkih zajednica na poboljšanju njihovih uslova za zapošljavanje kroz niz prilagođenih obuka u vezi sa digitalnim veštinama, saopšteno je iz UNDP-a.

Kako se navodi, više od 150 mladih ljudi na Kosovu će dobiti pristup raznim obukama za sertifikaciju i izgradnju karijere u narednih 12 meseci.

Paketi obuke uključuju mobilne aplikacije, veb-razvoj, inženjering podataka, umrežavanje, digitalni marketing i digitalni dizajn, dok će određeni treninzi biti fokusirani na potrebe turističke privrede u cilju povećanja konkurentnosti i produktivnosti.

Italijanski ambasador, Antonelo De Riu, istakao je važnost ove vrste inicijative.

“Predmetni projekat takođe ima prednost fokusiranja na specifično područje, digitalne kapacitete, za kojima postoji značajna potražnja, uključujući i italijanska preduzeća. Na kraju, ali ne i najmanje važno, program je u skladu sa nedavnom inicijativom pomoći (NaturKosovo) koju je pokrenula naša razvojna agencija (AICS) i fokusiran je na održivi turizam”, naveo je.

Stalna predstavnica UNDP-a, Maria Suoko, istakla je da digitalizacija predstavlja mogućnosti bez presedana za ubrzanje održivog razvoja.

“To progresivno menja način na koji radimo, način na koji pristupamo uslugama i međusobno komuniciramo. Podrška mladima, širom zajednica, da steknu tržišne i tehničke veštine je od kritične važnosti za omogućavanje dvostruke tranzicije Kosova – digitalne i zelene – gde sektor turizma ima ogroman potencijal”, zaključila je Suoko.