Republika Togo: Za nas je povlačenje priznanja Kosova definitivno

(Foto: Predsedništvo Srbije)

„Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno“, rekao je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Republike Togo, Rober Disej, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim srpskim kolegom, saopštilo je MSP Srbije.

Disej, diplomata države koja je, kako je danas on konačno i potvrdio, povukla priznanje nezavisnosti Kosova, u Beogradu se sastao i srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, te premijerkom, Anom Brnabić i predsednikom Skupštine, Vladimirom Orlićem.

Osim što je Ivicu Dačića, kako prenosi Ministarstvo spoljnih poslova, uverio u bezrezervnu podršku Republike Togo kada je u pitanju odbrana teritorijalnog integriteta Srbije, kazao je i da je upravo ovaj srpski zvaničnik zaslužan za povratak diplomatske saradnje Togoa i Srbije.

„Molim vas, vi to dobro radite, da ne napuštate Afriku. Ja vam na tome zahvaljujem“, poručio je Disej.

(Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Dačić mu je poručio da se Srbija posvetila razvoju odnosa sa afričkim zemljama, podsetivši da je Togo, upravo posle njegove posete, odlučio da povuče odluku o priznanju Kosova.

Ministarstvo navodi da je Dačić na tome i zahvalio, dodajući da je 27 zemalja povuklo priznanje Kosova – čime je, smatra, otvorena šansa za dogovore i dijalog.

„Oni koji žele nezavisno Kosovo žele to da učine prečicom ili preglasavanjem na određenim forumima. Mi smo to sprečili i vratili smo dijalog na scenu“, rekao je Dačić.

Na podršci u očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije u skladu sa normama međunarodnog prava, Diseju je zahvalio i Vučić.

„Ministar Disej je rekao da Togo ima čvrst stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, navodi srpsko Predsedništvo.

Republika Togo, samo je jedna od 18 država, kako to tvrdi srpska strana, koje su povukle nezavisnost Kosova, a predsednik Srbije početkom ove godine izneo je tvrdnju da je još devet zemalja donelo istu odluku.

Navodi iz Beograda naišli su na demantije iz Prištine, dok su se ujedno ambasadori sa Kosova u različitim državama sastajala sa ambasadorima više zemalja koje je Vučić pominjao.

Kosovo je, prema navodima Prištine, tj. listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova, do sada priznalo 117. država. Poslednji je to učinio Izrael 1. februara 2021. Sa druge strane, Beograd demantuje tvrdnje Kosova o broju priznanja, navodeći da on ne prelazi više od sto i ujedno najavljuje nova povlačenja priznanja, ukoliko Kosovo lobira za dobijanja istih.