Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Netačno (Foto: Radio Goraždevac)

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

Tvrdnja ovog portala u samom naslovu, bez jasnog navođenja da se radi o izjavi političara još jedan je u nizu tendencioznih naslova kada je reč o događajima na Kosovu. Ovo je još jedan od primera kako pojedini portali bliski vlastima izjave političkih predstavnika pretvore u sopstvene tvrdnje.

Za senzacionalni naslov iskorišćena je izjava direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića koji je rekao „da je incident izazvala petorica pijanih provokatora, da ih je poslala opozicija da bi pomagali Kurtiju“, što se iz naslova ne može zaključiti, jer tek u drugom delu stoji da se „oglasio Petar Petković“, pa je opšti zaključak da je on reagovao na tvrdnju portala da „Kurti želi da zataška ranjavanje srpske dece“, a ne da je upravo to Petković izjavio.

Na skandiranje direktoru Kancelarije za KiM i čelnicima Srpske liste koji su bili sa njim u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici pod nazivom „skup protiv veleizdaje Aleksandra Vučića i torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena Srpske liste“, reagovao je Petar Petković. On je izjavio da je činjenica da oni koji to rade, rade za Kurtija, kako bi on takve incidente i događaje koristio za svoje medije da napadaju državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

Pored toga što ovi događaji prestavljaju jasnu poruku srpskim vlastima na Kosovu i u Beogradu, ovaj medij ih u svom naslovu predstavlja kao pokušaj vlasti u Prištini da zataška incident u Štrpcu. Iako je počinilac uhapšen, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ih je doveo u vezu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a portal “Republika” u svom naslovu pretvorila u sopstvenu tvrdnju.

Šta se tačno desilo na nalaganju Badnjaka u Zubinom Potoku

Nalaganje Badnjaka u Zubinom Potoku obeležilo je skandiranje direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću i čelnicima Srpske liste koji su bili sa njim.

Grupa Kolašinaca nekoliko minuta skandirala je protiv ovih zvaničnika optuživši ih za izdaju i urušenu bezbednost, pre svega zbog prisustva kosovskih specijalaca. Čelnici Srpske liste su tokom incidenta okružili Petkovića i bez reakcije slušali uvrede, dok su sveštenici na čelu sa Vladikom, bezuspešno pokušavali da umire revoltirane građane, izvestio je KoSSev.

Skandiranje Petkoviću je trajalo 7-8 minuta. Srpska lista je okružila Petra Petkovića, nisu reagovali. Vladika je bezuspešno pokušavao da ih smiri, ali su mu govorili – ‘vladiko, razumite nas, čuvaju nas Albanci’, preneo je KoSSev.

Na osnovu video snimka, čuje se veći broj ljudi koji nezadovoljno skandira protiv Petkovića i čelnika Srpske liste.

Protest u Severnoj Mitrovici

Samo dva dana nakon skandiranja Petru Petkoviću u Zubinom Poroku održan je protest u Severnoj Mitrovici pod nazivom „skup protiv veleizdaje Aleksandra Vučića i torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena Srpske liste“, na kome je prisustvovalo oko 200 građana .

Više desetina građana okupilo se 8. januara na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici kako bi prisustvovali protestu koji je najavljen kao skup protiv „veleizdaje“ Aleksandra Vučića i „torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena“ Srpske liste.