Kurtijev pomen Oliveru naišao na lavinu kritika u PR: „Uzdižeš na pijedestal zločinca, sramota, žalim što sam glasala za tebe…“

Spomen ploča na mestu ubistva Olivera Ivanovića (Foto: Kim)

Petu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića pre dva dana obeležili su pomeni u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i drugim gradovima, izjave članova porodice, političara sa Severa Kosova i Beograda, ali i jednog iz Prištine – i to premijera, Aljbina Kurtija. Nekadašnji opozicionar koji je Ivanovića nazivao zločincem, sada je, kao predstavnik vlasti u video poruci na srpskom kazao da je ubijeni političar sa Severa neko ko je radio za multietničko Kosovo, bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Izjava Aljbina Kurtija naišla je na brojne, negativne reakcije u Prišini. „Šokantno“, „sramno“, „pokušava da osvoji srca Srba“, oglašavala se opozicija. Mediji u Prištini podsećali na postupak koji se vodio protiv Ivanovića zbog optužbi za ratne zločine, mnogi uz navođenje da je osuđen 2014. godine, ali bez preciziranja da nije u pitanju pravosnažna presuda, kao i da je predmet odlukom Apelacionog suda vraćen na ponovno suđenje 2017. godine, tj. nešto manje od godinu dana pre nego što je ubijen.

U emisijama i na portalima smenjivali su se istoričari, analitičari, sociolozi, koji su spočitavili Kurtiju zbog toga što „odaje počast zločincu“, drugi su poručivali da je „glorifikacija Ivanovića moralni, nacionalni i istorijski zločin“, a treći da je reč o taktičkom potezu kosovskog premijera prema srpskoj zajednici.

Gostovali su i oni koji su predstavljeni kao porodice „žrtava Ivanovića“, te su se u medijima pojavili naslovi poput „Ne može da zaustavi suze dok priča o tome kako je Ivanović odveo članove njegove porodice da ih ubije“, „Protiv Kurtija se okreće i žrtva koja je svedočila protiv Ivanovića“, „Proklinjem svoju ruku što sam glasala za Kurtija“.

Među najaktivnijim prištinskim medijima koji su juče izveštavali na ovu temu bila je Gazeta Express koja je ujedno objavila i tekst sa naslovom „Ko je bio Ivanović, Kurtijev omiljeni Srbin?„. Uz konstataciju da su srpske snage 1999. ubile 31 osobu u Mitrovici, ovaj medij prenosio je navode onih koji za umešanost, odnosno organizaciju optužuju Olivera Ivanovića.

U nastavku prenosimo izvorno prevedene delove izveštaja prištinskih medija na ovu temu.


Protiv Kurtija se okreće i žrtva koja je svedočila protiv Ivanovića

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Premijerove reči o srpskom političaru (Oliveru Ivanoviću prim. red.) pogodile su Isu Mustafu, preživelog masakra u aprilu 1999. u kojem je ubijen 31 Albanac.

Prema Mustafinim rečima, ubijanje ovih civila izvršeno je po nalogu Ivanovića koji je, kako kaže, stajao iza plana za ovaj masakr.

Ivanovićeva dela, za koja Mustafa kaže da je video svojim očima, pomenuo je i kada je svedočio pred porotom koju su činile sudije EULEX-a koje su 2016. proglasile srpskog političara krivim za ratne zločine.

U sudnici je Ivanoviću epitet zločinca dala i Fljora Peci, čijeg su brata ubile srpske snage.

„Proklinjem svoju ruku što sam glasala za tebe“

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sestra žrtve Ivanovića, Fljora (Flora) Idrizi Peci, oštro je reagovala na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon pomena Oliveru Ivanoviću na petu godišnjicu njegove smrti.

Fljora Idriz Peci je rekla da je Oliver Ivanovići ubio njenog brata.

Zatim je rekla da je Kurti svojim snimkom za Ivanovića obnovio rane Albancima.

Između ostalog, Idrizi-Peci je napisala da proklinje svoju ruku za glas koji je dala Kurtiju.

„Proklinjem svoju ruku i pamet zbog glasanja, ja sam sestra ubijenog“, navela je.

Na T7 navodni svedoci zločina u Mitrovici

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Tefik Sejdiu, svedok i član porodice žrtava masakra u Mitrovici, nije mogao da zadrži suze dok je pričao o tome kako je Oliver Ivanović odveo članove njegove porodice da ih ubije.

„Mi smo prodavali ispred zgrade cigare na tezgi, on je došao uzeo je cigare. Da, videli smo ga. On je imao kapu… onda je stavio masku preko celog lica. Video sam ga kako uzima moje članove porodice. Prvo je prstom pozvao brata od strica, on je otišao, nakon 1 minuta pozvao je strica…“

Fljora Peci, svedok i član porodice žrtava masakra u Mitrovici, rekla je da je šokirana zbog toga što je zločinca poput Ivanovića na pijedestal postavio premijer Aljbin Kurti.

„Pre svega sam bila iznenađena kako je zločinca koji je počinio zločine u Mitrovici premijer uzdigao na pijedestal. Ja ne pripadam nijednoj političkoj partiji, ja sam Albanka, ja pripadam naciji. Ono što sam čula, osetila sam bol, bol 30 porodica koje su u tom kraju, gde je Ivanovićevo naređenje bilo da se pokolju i masakriraju. Svu je braću on ubio”, rekla je.

Kurtijev snimak o Ivanoviću opozicija naziva šokantnim i sramnim

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Aljbin Kurti, sa epitetima koje je dao srpskom političaru na 5. godišnjicu njegovog ubistva, teško je pao u očima opozicionih protivnika.

Oni su odmah nervozno reagovali na pohvale koje je šef vlade uputio nekadašnjem predsedniku Građanske inicijative, čak na srpskom jeziku.

Iz PDK su naveli da je Kurti pohvalio Ivanovića, dok za LDK ovim „sramnim“ gestom šef vlade pokušava da osvoji srca Srba.

Izmena u Kurtijevim izjavama kao opozicionara i sada kao premijera deluje uvredljivo za AAK, pa su iz ove stranke rekli da je objavljeni snimak za njih šokantan.

Beriša: Kurtijeve pohvale Ivanoviću dovode u pitanje njegovu misiju

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova, Zafir Beriša (Berisha), rekao je da tkanje hvalospeva za Ivanovića stvara dilemu u misiju premijera Kurtija.

„Oliver Ivanovići je bio glavni zločinac koji je delovao u Mitrovici tokom rata i odgovoran je za oko 50 ubijenih Albanaca, desetine povređenih i više od 11 hiljada građana severnog dela Kosova prognanih… Jer već imamo sudsku odluku za počinjene Ivanovićeve zločine, iako niko od nas nije bio zadovoljan jer je kazna bila niska za velike zločine koje je počinio“, rekao je Beriša u „Specijalnom izdanju“, objavio je Klankosova.tv.

Halit Berani Ivanovića naziva glavnim zločincem, kaže da je odgovoran za streljanje i deportacije Albanaca

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik KMDLNj za region Mitrovice, Haljit (Halit) Barani, govorio je o delima Olivera Ivanovića u ovom gradu. Ivanovića je nazvao glavnim zločincem i kazao da je odgovoran za streljanje i deportacije Albanaca.

U dužoj objavi na  svom Fejsbuk nalogu, Barani kaže da „grupa srpskih kriminalaca koje je predvodio glavi zločinac Oliver Ivanović, Igor Simić i Srđan Aleksić okuplja oko 100 muškaraca Albanaca, uglavnom mladih, tom prilikom 31 od njih strelja“.

On kaže da je jedan od svedoka po imenu Isa Mustafa kojeg je sam Oliver Ivanović, zajedno sa trojicom svojih prijatelja oslobodio (spasio od strijeljanja) dao pisanu izjavu neposredno nakon rata.

Bljakaj: Premijer ne treba da hvali osobu osuđenu za ratne zločine

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo rekao je da premijer Kosova ne treba da hvali osuđene za ratne zločine. Bljakaj je u emisiji Pressing rekao da je Kurtijeva izjava za žaljenje.

„Zaista je žalosno, neprihvatljivo, ne samo za članove porodice, već i za nas kao civilno društvo, verujem za celo društvo – da premijer zemlje hvali nekoga ko je prvostepeno osuđen za ratne zločine i vraćen na ponovno suđenje“, rekao je on.

Bljakaj je naveo da je to princip ne samo u slučaju Ivanovića, već i za svakog ko je bio u sudskom procesu za ratne zločine.

„Izražavam svoje nezadovoljstvo ovom izjavom“, nastavio je Berani.

Sociolog: Glorifikacija Ivanovića od strane Kurtija predstavlja moralni, nacionalni i istorijski zločin

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Sociolog, Jusuf Tači, navodi da bi, čak i da ubijeni srpski političar Oliver Ivanović, nije osuđen za ratne zločine, njegovo veličanje od strane premijera Aljbina Kurtija i dalje bilo neprikladno.

„Čak i da Oliver Ivanović uopšte nije bio osumnjičen i osuđen (prvostepeno) za ubistva i zločine nad Albancima, premijer Kosova ne bi trebalo da ima razloga da se seća i veliča osobu poput njega, jer nije doneo ništa dobro za Kosovo ili njegove građane“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Kaže da Ivanovićeva kazna, za koju je Tači siguran da bi bila potvrđena, čini premijerovo sećanje na njega „zločinom“.

„Pa, Oliver Ivanović je osumnjičen i osuđen (prvostepeno) za ubistva i zločine nad Albancima na Kosovu (sigurno bi bio kažnjen u slučaju ponovljenog suđenja i na svim nivoima sudova, jer postoje dokazi i svedoci protiv njega, mnogi), stoga sećanje i veličanje njega od strane premijera Kosova predstavlja moralni, nacionalni i istorijski zločin“, navodi se u Tačijevoj objavi.

Analitičari: Kurtijeva izjava politička taktika

Izvor: Zeri (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Analitičari i političari za RTV Dukađini kažu da je Kurtijeva izjava bila politička taktika, ali da, prema njima, ima posledice po Kurtijev imidž.

Bivši zamenik ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Miljazim Gaši (Milazim Gashi) kaže da je premijer ovom izjavom bio taktičniji prema srpskoj zajednici.

„Međutim, Kurti ovim izjavama stvara maglu u svom biračkom telu, s obzirom na ulogu glavnog razbojnika poput Olivera Ivanovića u Mitrovici“, izjavio je Gaši.

Bivši zamenik premijera, Dardan Gaši, kaže da Kurti izjavom nije dobio nove glasove.

„Oliver Ivanović je među najzaslužnijima za podelu Mitrovice. On je jedan od kreatora situacije kakvu danas imamo u Mitrovici. Učestvovao je u zločinima i Kurtijeva izjava nije potkrepljena. Razumem da Kurti izdaleka vodi rat sa Vučićem, ali ovom izjavom ne verujem da je dobio bilo kakve glasove“, izjavio je Dardan Gaši.

S druge strane, potpredsednik PS,D Nolj Nuši (Nushi) kaže da je Oliver Ivanović sproveo etničko čišćenje u Mitrovici.

„O liku Ivanovića na Kosovu je postojao konsenzus da je učesnik ratnih zločina, učesnik posleratnih zločina kao vođa ‘Čuvara mosta’ i za etničko čišćenje i demografske promene na tom prostoru. Bio je sekretar u Ministarstvu Srbije za Kosovo. Ne znam da li je imao neku pozitivnu ulogu za Kosovo. Možda je on jedina figura koju poštuju i Kurti i Vučić. Obojica su lideri koji instrumentalizuju debate o leševima za političke interese“, naveo je Nol Nuši.