Radio Goraždevac u Osojanu: Ovakve poplave ne pamte ni najstariji u selu

Voda koja je poplavila domaćinstva u Osojanskoj dolini se povlači. Povratnici rasčišćavaju svoje domove i uklanjaju uništeno pokućstvo. Istovremeno se saniraju kanali kako bi se povukla voda iz poplavljenog područja.

Povratnici u Osojanu kažu za Radio Goraždevac da su bili zatečeni kojom brzinom se reka Kujavča izlila i poplavila njihove domove.

Radomir Repanović iz Osojana kaže za Radio Goraždevac rekao je da je bujica za 20 minuta uništila sve.

“To je naišla za 20 minuta, porušila je i ogradu i kapiju i sve živo. Glavni udar kroz garažu i kroz sinovo dvorište. Boriš se da stvoriš da ti je lepo dvorište i kuća. Nigde ne radimo ni ja ni supruga, borili smo se da opstanemo da živimo ovde ali katastrofa”, kazao je Repanović.

Stanomirka Repanović rekla je da žitelji Osojana još uvek nisu svesni šta ih je zadesilo.

“Najgore je što sve smrdi, nemamo ni vodu ni ničega, haos. Katastrofa se desila nemamo reči. Još uvek nismo ni svesni šta nas je snašlo, nismo ni sredili utiske. Juče ujutru kad sam ustala borila sam se kroz vodu, išla sam svuda da spašavam nešto, da rasčišćavam”, kazala je Stanomirka za Radio Goeraždevac.

Milisav Tošić kaže da je sve poplavljeno, od hidrofora do kanalizacije.

“Sve je poplavljeno u kući i sa druge strane. Hidrofor je poplavljen. Kanalizacija je takođe non stop poplavljena.

Službenike Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Privremenog organa za Istok ekipa Radio Goraždevca zatekla je na terenu. Utvrdjuje se šteta na osnovu koje će biti obezbedjena pomoć.

Predsednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević, kaže da se reka Kujavča izlila u tri okolna sela i napravila veliku štetu.

“Reka Kujavča se izlila u selima Tučep, Osojane i Šaljinovica gde je poplavila nekoliko kuća, pomoćnih objekata o oko 200 hektara oranica”, rekao je Belošević.

Marko Lazarević iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je prisutnim novinarima da će kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa lokalnim samoupravama nadoknaditi štetu koji su poplave počinile.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju je odmah po obaveštenjima da su krenule bujice i da kiša pada neprestano danima napravila timove i svi su na terenu. Obilaze se sva ugrožena područja kako na Severu tako i u Metohiji i na centralnom Kosovu. Kada se povuče voda, timovi iz lokalnih samouprava će popisati štetu i ljudima će biti nadoknađeno, biće upućena pomoć. Svi zajedno radimo i nadamo se da će se ovakve stvari u budućnosti što ređe dešavati. To je priroda, nemoćni smo prosto”, rekao je Marko Lazarević.

Na svakom koraku vidljive su akcije uklanjanja pisledica poplava, mehanizacija na više mesta otkopava kanale i uredjuje teren oko oštećenih mostova.