PIK pokrenuo istragu o jučerašnjem incidentu na Bistričkom mostu

Policijski inspektorat Kosova

Policijski inspektorat Kosova (PIK), pokrenuo je istragu o incidentu koji se dogodio u ponedeljak na Bistričkom mostu u opštini Leposavić – kada je Kosovska policija zapucala na automobil koji ih je napao i udario.

O jučerašnjem incidentu kod punkta na Bistričkom mostu prva se oglasila Kancelarija za KiM, navodeći da su pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije pucali na vozilo u kojem su se nalazila dvojica Srba.

Precizirali su da je tada povređen M. D, a da je njegov saputnik D. S. prošao bez povreda.

Mediji su u međuvremenu javili da je povređeni transportovan u bolnicu u Kraljevu, te da nije životno ugrožen.

I dok iz ove institucije tvrde da je na dvojicu momaka pucano, jer oni nisu „želeli da dozvole da ih bez ikakvog osnova i razloga Rosu policija maltretira“, iz policije u odgovoru za KoSSev naveli su da su službenici pucali zato što su se „osećali ugroženo“, odnosno zbog toga što je vozač putničkog vozila, navodno, udario u policijsko i odbio da se zaustavi.

Tvrde da je jedinica koja se nalazi na ovom punktu, pokušala da zaustavi vozilo u kojem su se nalazili mladići, a da su oni navodno to odbili, udarivši vozilom u policijski automobil. Nakon toga, službenici su otvorili paljbu iz vatrenog oružja.

U međuvremenu, o ovom slučaju se sinoć oglasio i čelnik kosovskog MUP-a, ali i Kosovska policija sa još više detalja, kako o samom incidentu, tako i o dvojici momaka u automobilu.

Dželjalj Svećlja tvrdi da su policajci zbog sopstvene sigurnosti bili primorani da pucaju, te da nikakav vid nasilja nad službenicima neće biti tolerisan.

Njegove navode potom je demantovao direktor Kancelarije za KiM, navodeći da su M.D. i D.S. „bežali od metaka i nisu napadali“, a da to mogu da posvedoče nadzorne kamere.

Nakon oprečnih navoda jedne i druge strane, sa novim saopštenjem izašla je i Kosovska policija – iznoseći skoro stotinu krivičnih dela za koje su obojica optuženi zajedno, među kojima je i ubistvo.

I Svećlja i KP najavili su istragu kosovskog policijskog inspektorata, sa čim se započelo danas.

Kako su iz PIK-a naveli za Kallxo, za ovaj slučaj angažovali su tim istražitelja.

„PIK potvrđuje da je obavešten od strane policije u vezi sa ovim slučajem. Odmah je angažovan tim istražitelja PIK-a, dok će ostale radnje biti preduzete u skladu sa zakonskim ovlašćenjima PIK-a“, naveli su iz PIK-a.