Obezbeđena nova oprema vinarijama u Velikoj Hoči

Oprema za vinariju porodice Nakalamić u Velikoj Hoči (Foto: Kancelarija za KiM)

Deset porodičnih vinarija iz Velike Hoče dobilo je od Кancelarije za Кosovo i Metohiju opremu za početak ili razvoj proizvodnje vina, kako bi obezbedili jačanje svojih proizvodnih ekonomija i dodatno podstakli razvoj ovog vinogradarskog kraja.

Vinarije su obogaćene novim sredstvima kao što su muljače za grožđe, inoks bačve, barik burad, kazane, pumpe, a korisnike podsticajnih sredstava obišle su i predstavnici Кancelarije za Кosovo i Metohiju iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede.

Ivica Nakalamić se do sada bavio samo proizvodnjom rakije, a sada je dobio opremu i za proizvodnju vina.

“Veliko hvala Кancelariji za Кosovo i Metohiji na ovoj pomoći, sada ćemo moći da proširimo proizvodnju i započnemo proizvodnju vina”, kaže on.

Istovremeno, Кancelarija za Кosovo i Metohiju je u okviru konkursa za subvenciju privrede dodelila štampač za tekstil Nemanji Gogiću i laser za sečenje i graviranje Saneli Mihajlović koji će uz ovu opremu izrađivati suvenire i druge promotivne materijale, dok je Vitomir Garić dobio opremu za ribnjak.

Zamenik direktora Кancelarije za КiM, Veselin Кočanović, kaže da je u okviru ovog programa ukupno 15 privrednika i poljoprivrednika dobilo subvencije za razvoj proizvodnje i da će Кancelarija i u budućnosti pomagati Srbe u ovoj enklavi koji žive u specifičnom okruženju.

“Svesni smo da je život naših ljudi u Velikoj Hoči specifičan, imajući u vidu okruženje u kome žive, ali ove subvencije upravo govore da država Srbija misli na njih i pomaže da osiguraju svoju egzistemciju i ostanu da žive u ovom kraju. Sigurni smo da će savremena mehanizacija omogućiti našim ljudima da prošire proizvodne kapacitete i ojačaju konkurentnost”, zaključuje zamenik direktora.

On napominje da je važno da naš narod pokazuje inicijativu za razvoj porodičnog poslovanja, a da je kancelarija tu da podrži i pomogne svaki kvalitetan projekat.